Bill Gates nem szeretné ha a felelősöket keresnénk a koronavírus létrejötte és elszabadulása miatt

tW9X8lu

Bill Gates (1965) seattle-i születésű üzletember, technológiai szakértő és filantróp, a világ leggazdagabb embereinek egyike. Gates, mint ismeretes, azzal alapozta meg a vagyonát, hogy gyerekkori barátjával, Paul Allennel együtt megalapították a Microsoftot. A Bill & Melinda Gates Alapítványon keresztül a Gates házaspár nagyvonalúan támogatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) küzdelmét olyan betegségek ellen, mint a járványos gyermekbénulás.

Néhány évvel ezelőtt egy TED Talk során Bill Gates egykori Microsoft-vezér arról beszélt, hogy egy új világjárvány kitörése hatalmas veszélyforrás lenne a mostani világunkra. A közvélemény egy részének szeme a koronavírus-járvány terjedésének kezdete óta Gates-t fürkészi, aki amellett, hogy néhány éve „megmondta”, a járvány ellen küzdő Egészségügyi Világszervezet egyik legnagyobb támogatója is. Ez a cikk a VOX április végén vele készített interjújának szemléje.

A beszélgetés elején Gates bevallja: Európában és az Egyesült Államokban jóval több áldozatot szedett a járvány, mint gondolta. Az „jó hír”, hogy az otthonmaradás lassítja a járvány terjedését, de ennek „természetesen hihetetlen nagy ára van”. És nem tudjuk, mi zajlik a fejlődő országokban, ahonnan eddig elég kevés esetet jelentettek. „De ha nincs valami mágikus faktor, akkor nagyon magas annak a valószínűsége, hogy a halálesetek túlnyomó része ott történik majd” – mondja Gates, aki azért reménykedik, hogy nem az az oka az eddigi kevés jelentett megbetegedésnek, hogy nem tesztelnek eleget ezekben az országokban.

Gates szerint nagyon egyszerű oka van annak, hogy az USA-t ilyen súlyosan érinti a járvány: a döntéshozók elszoktak a gondolatától.

„Az olyan helyek, mint Tajvan vagy Dél-Korea, rendelkeztek a szükséges stratégiával, mert náluk volt MERS és SARS. Kinyitották ezt a könyvet, végigmentek a lépéseken, és megspóroltak 10 százaléknyi GDP-veszteséget és rengeteg emberi szenvedést” – vélekedik az egykori Microsoft-igazgató.

Az amerikai üzletember szerint nagyon valószínű, hogy két éven belül akár hárommilliárd ember is megkaphatja az oltást a koronavírus ellen. Gates szerint a koronavírus nem olyan nehéz ellenfél, mint például a HIV:

„Nem gondolom, hogy a koronavírus legyőzhetetlen ellenfél lenne, de ezt garantálni sem tudom”.

Az viszont tény, hogy sokat segített volna, ha a kormányok a múltban többet fektettek volna az oltásfejlesztésbe. Gates szerint ez lehetővé tette volna, hogy egy éven belül oltóanyagot fejlesszünk a koronavírus ellen.

A folyamatot persze meg lehetne gyorsítani embereken való teszteléssel – magyarázza Gates –, és „papíron ez működik is, lerövidíthető a fejlesztés. De kik lennének ezek az önkéntesek? Informálták őket mindenről? A malária ellen azért lehet így tesztelni, mert vannak olyan gyógyszereink, amik teljesen képesek legyőzni a maláriát.”

Az üzletember nem nézi jó szemmel, hogy sok amerikai államban már most az újranyitást fontolgatják. Bizonyos államokban jobb a helyzet, máshol rosszabb, és a techguru szerint nem nagyon lehet majd megtiltani, hogy ezen országrészek között utazzanak majd az emberek.

Gates úgy látja: folyamatos tesztelés nélkül vakrepülés újranyitni az országot.

Bill Gates úgy látja, hogy a technológia jelenlegi fejlettsége mellett nem biztos, hogy jó eredményeket kapnánk, ha a mobiltelefonjaik alapján kezdenénk feltérképezni a fertőzötteket. A Bluetooth-alapú követés Gates szerint túl sok hamis pozitív eredményt hozna, és az ultraszonikus hang használatával történő vizsgálat sem tudna minden fertőzést megmutatni. Az egykori Microsoft-vezér szerint a nagy élőmunkaigényű német modell jó megoldás lehet, amíg a begyűjtött adatokat megfelelően kezelik – nem úgy, mint egyes ázsiai országokban.

Az üzletember abban reménykedik, hogy a járvány összehozza majd a világot. „A második világháború után új intézményeket hoztunk létre, és sikeresen megelőztük egy új háború kitörését. Ez óriási dolog!” – mondja Gates, aki hasonlóban reménykedik a koronavírus után is. Persze, a második világháborúnál nagyjából egyértelmű volt a felelősség kérdése, „nem csak arról volt szó, hogy egy fickó valahol megevett valami denevért”. A Microsoft-társalapító derűlátó abban a tekintetben, hogy

a koronavírus fő tanulsága nem a globalizáció lassítása, hanem az együttműködés fokozása lesz.
Gates mindenesetre biztos abban, hogy az USA fontos szerepet vállal majd a járvány utáni együttműködésben, mint ahogy a HIV elleni küzdelemnek is nagyvonalú támogatója.

Bill Gates nem ért egyet azokkal, akik most kritizálják a WHO-t. Szerinte a szervezetnek nagyon kis költésgvetésből kell gazdálkodnia, pedig egy nagyon fontos intézmény. Nem az van, mint a filmekben – magyarázza –, hogy a WHO munkatársai magángépeken repkednek a világ körül, és biológiai terroristák ellen harcolnak, erre egyáltalán nincs pénz. A szervezet szerepével kapcsolatban azt mondja: „Nem most kell megkeresni a felelősöket”. Hiszen egy városban sem rúgják ki az összes tűzoltót, ha leég egy épület.