Bevetik a mesterséges intelligenciát, ami még a bűncselekmény elkövetése előtt riaszt

Olyan új rendszer fejlesztésébe fognak a brit hatóságok, amely a mesterséges intelligencia segítségével képes azonosítani a bűnözőket. De még azelőtt, hogy valamilyen törvénybe ütköző dolgot tettek volna.

Ahhoz hasonlóan, mint a Különvélemény című Tom Cruise sci-fiben.

Képtalálat a következőre: „minority report makeagif”

A mesterséges intelligencia hasznát nehéz vitatni – annak ellenére is, hogy sokan nem így látják –, hiszen egyre több területen válik bevethetővé. Eddig főleg az orvostudomány és a mentők számára tűnt életmentő eszköznek, most pedig a brit rendőrök látták meg a benne rejlő potenciált.

New Scientist beszámolója szerint a szigetország hatóságai olyan új rendszerrel fognak kísérletezni, amelytől a bűnelkövetések számát remélik csökkenni. A rendszer ugyanis képes lesz megmondani egy-egy emberről, mekkora a valószínűsége, hogy rablásra, egy másik állampolgár bántalmazására, vagy valamilyen más, törvénybe ütköző dologra készül.

A National Data Analytics Solution (NDAS) névre keresztelt megoldás helyi és nemzetközi rendőrségi adatbázisokban fellelhető adatokat, jelentéseket elemzi. A projekt fő felelőse, Ian Donnelly rendőr elmondása szerint több mint egy terabájt információt és nagyjából 5 millió azonosítható embert gyűjtöttek már be ezekből a rendszerekből. Az NDAS őket, illetve a kapott adatokat elemezve képes lesz listázni a problémás személyeket.

A fejlesztés az erőszakos cselekményre hajlamos egyéneket egy kockázati pontszám alapján rangsorolni is fogja, attól függően, mekkora a valószínűsége, hogy az illetőnek újból meggyűlik a baja a törvénnyel. A rendőrök szerint így jóval a cselekmények előtt elkezdhetik figyelni a bűnözőket, és még azelőtt beavatkozhatnak, hogy bármi törvénytelenségre sor kerülne.

A projektet a West Midlands Rendőrség próbálja ki először, de nyolc másik szerv is jelezte, hogy csatlakoznának hozzájuk. A hatóságok szerint a fejlesztést eleve úgy tervezték, hogy az az Egyesült Királyság bármelyik rendőrsége számára használható legyen.

Martin Innes, a Cardiffi Egyetem Bűnügyi és Biztonsági Kutatóintézetének igazgatója már nem látja ennyire pozitívan a jövőt: nem hiszi, hogy a rendszer egyéni szinten képes lenne ilyen munkára, ezért inkább arra lehet alkalmas, hogy a veszélyeztetett közösségeket segítsen beazonosítani.