Bernie Sanders Venezuelát csinálna Amerikából

Bernie Sanders amerikai szenátor 2016-ban, miután elvesztette a demokrata párti előválasztást Hillary Clintonnal szemben, vett egy takaros 575 000 dolláros házat a Champlain tó mellett. Feltehetően azért, hogy megvigasztalja magát a vereségért, na meg azért, hogy kipihenje a fáradalmait a festői környezetben. Örömmel jelenthetjük, hogy ez megtörtént, a 77 éves öregúrban ismét buzog a tettvágy, és komoly esélye van arra, hogy elnyerje a Demokrata Párt jelölését és 2020-ban ő legyen a kihívója Donald Trump elnöknek. Megtörténhet, hogy amerikaiak egy nap arra ébrednek egy ragyogó reggelen, hogy az USA egy szocialista állam, olyan, mint Venezuela, és a való életben is elkezdődik az Twilight Zone (Alkony Zóna) és a rémálom valóssággá válhat.

Ha Bernie Sanders lesz Donald Trump kihívója, akkor nagyon érdekes lesz az elnökválasztás, hiszen két ennél ellentétesebb világnézetű embert nehéz elképzelni. Donald Trump megrögzött kapitalista, feltétlen híve a szabad piacgazdaságnak, ezzel szemben Bernie Sanders demokratikus szocialistának vallja magát és szigorúan szabályozná a nagytőkét, vagyis a multinacionális cégeket és bankokat. Másik különbség köztük, hogy Trump ellenzi az illegális migrációt, Sanders viszont nem. Vagy például a Trump a magánbiztosítós egészségügyi modell híve, addig Sanders kiterjesztené az állami egészségügyet.

Ám van bennük valami nagyon közös: mindketten antiglobalisták. Más-más indíttatásból, de mindketten a nemzetállami USA-ban hisznek.

Megijedtek a szélsőbalos Sandertől

Hillary Clinton és Bernie Sanders. Fotó: MTI/EPA/CJ Gunther

Sokan vélik úgy, a Demokrata Párt 2016-ban megijedt a szélsőbalos Bernie Sanderstől, és addig trükköztek, míg valahogy Hillary Clinton-t hozták ki győztesen, akivel aztán Trump felmosta a padlót. Szegényt csúnyán elverte, miközben Hillary szentül hitte az utolsó percig, hogy nyerésre áll és biztos befutó. Ebből is látszik, hogy Hillary nem egy észkombájn, tulajdonképpen az volt az egyetlen érdeme, hogy a férje a volt elnök Bill Clinton.

Node mivel fog most kampányolni Bernie Sanders, aki egy kedves zsidó származású értelmiségi, egy mélyen hívő katolikus feleséggel. Már a 60-as években tüntetett Nixon elnök ellen, a progresszióért harcolt – jelentsen ez bármit. Kedvenc országa Dánia, ahol szerinte megvalósult a szocializmus. Támogatja a zöldprogramokat és mindenféle más nemes dolgot. Egyszóval Bernie Sanders egy szocialista.

Baloldali csábító ötletek

Ezzel túl nagy baj nem is lenne, ám azokkal már annál több, akik körülötte legyeskednek. A baloldal jelenleg tele van csábító ötletekkel, mint az ingyenes oktatás vagy az ingyenes egészségügy. Ez Európában megszokott dolog, ám Amerikában teljesen elfogadhatatlan, legalábbis idáig az volt.

A legismertebb feltörekvő amerikai szocialista a 29 éves üdvöske, Alexandria Ocasio-Cortez, aki kitalálta a zöld New Dealt. Ebben a tervben olyan ötlet szerepel, hogy nagysebességű vasutakat kell építeni, miáltal megszűnik a légiközlekedés, ami ugyebár borzalmas környezetszennyező. Meg egyébként is a repülőzés a burzsujok mulatsága.

De a lényeg az, hogy a környezet-szocializmus megvalósításakor az állam átvenné az egész gazdaság feletti ellenőrzést.

Sanders vesszőparipája a tandíj. Jelenleg ebből kifolyólag 44 millió amerikainak van a adóssága , mintegy 1500 milliárd dollár. Egy átlagos diplomásnak 40 000 dollár adóssága van, amit a életpályája elején kell fizetnie. És itt belép a képbe Latin-Amerika. Cortez és a hozzá hasonló latinok azt látják, hogy például Kubában nincs tandíj. És ez nagyon jó.

Innen egy ugrás Venezuela.

A venezuelai válság az amerikai belpolitika része

A szemünk láttára zajló venezuelai válság szintén az amerikai belpolitika választó vonalává vált. Bernie Sanders nem volt hajlandó elismerni az amerikai kormány által támogatott ellenzéki Juan Guadiot elnöknek. Tette ezt annak ellenére, hogy a Demokrata Párt ebben az ügyben szinte egységesen felsorakozott Trump mellett.

Ez valóban azt jelenti, amit jelent, nevezetesen hogy Sanders és támogatói a kommunista Maduro szimpatizánsai.

Egyenes út Caracasba

Vannak olyan közvéleménykutatások, amelyek szerint a 18-24 év közötti amerikai fiatalok 61 százaléka vonzónak találja a szocializmust. A republikánusok szerint a szocializmus egyenes út Caracasba, Venezuela fővárosába. Ahol áruhiány van, nincs áram, és sötét diktatúra tombol.

Azonban a vermonti szenátornak, Sandersnek még jó néhány akadályt kell átugrania. A saját táborában ott a CNN hírtelevízió, amely saját politikát folytat. Úgy tűnik, hogy a CNN és a mainstream demokrata korifeusok az egész kampányt a rasszizmus ügyére akarják felfűzni. Ezzel szemben Sanders klasszikus a szocialista hagyományok szerint a szegénységet és az elnyomást helyezi a középpontba. Hát Sandersnak ezeken a liberálisokon nehéz lesz átvergődnie, és lehet, hogy úgy jár, mint 2016-ban, amikor a pártelit megfúrta. Kerül, amibe kerül és jelölik helyette a teljesen alkalmatlan Joe Bident, Barack Obama alelnökét. Akivel úgy járhatnak majd, mint Hillary Clintonnal. Majd kiderül.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Tannen Maury

Forrás