Bele is bukhatnának: Nem mer a néppárt, vizsgálóbiztosokat küldeni Magyarországra

A Civil Összefogás Fórum nyílt levélben kereste meg Joseph Dault, az Európai Néppárt elnökét, hogy találkozzon a szervezet képviselőivel a vitás kérdések elsimításának céljából.

A CÖF azt írta nyílt levelében: miután az Európai (Nép)párt úgy állapodott meg a magyarországi nagyobbik kormánypárttal, hogy korábbi osztrák mintára három képviselőjét küldi hazánkba a vitás kérdések elsimítására, abban bízhattunk, hogy a Néppártban elindult egy lassú józanodási folyamat és az egykor szebb napokat megélt politikai közösség belátta, hogy hibázott és barátságosabb hangot kíván megütni.

Ezen felbuzdulva Dr. Csizmadia László, a 10 éve alapított Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapító-szóvivője, Dr. Fricz Tamás, alapító-szóvivő és Dr. Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője – több száz magyarországi és határon túli civil szervezet képviseletében – invitálta személyes találkozóra az Európai Néppárt elnökét.

Az egyeztetés kezdeményezésének célja az volt, hogy a jogállamiság és a civil társadalom fontos magyarországi fejleményeinek kérdésében a CÖF képviselhesse a nemzeti érzelmű civilek álláspontját Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Hans-Gert Pöttering előtt – közölte a CÖF.

A szervezet úgy látja, hogy Joseph Daul nem méltó és nem alkalmas arra, hogy a találkozó lebonyolításában közreműködjön.

A CÖF szerint a legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy az EPP támogatottsága zuhanóban van, a pártcsalád mostani vezetése szemlátomást képtelen megállítani a súlyos erodálódási folyamatot.

A szervezet által írt levél szerint emiatt is döntött úgy a háromfős delegáció, hogy az európai parlamenti választásokig nem kíván, vagy nem mer Magyarországra jönni.

A CÖF határozottan visszautasítja az EPP vezető politikusainak a magyar embereket sértő megnyilvánulásait, és bíznak benne, hogy kemény politikai büntetésüket hamarosan megkapják az európai emberektől a közelgő sorsdöntő EP választáson – írja nyílt levelében a szervezet.