Becsapódott és megsemmisült az izraeli szonda, ami a holokausztnak állított volna emléket a Holdon

Magyar idő szerint csütörtök este próbált meg landolni a Holdon az izraeli SpaceIL cég szondája, amely siker esetén az első olyan, Holdon landoló űreszköz lett volna, amelyet magánpénzből hoztak létre.

(Index)

A Hold közvetlen közelében azonban megszakadt a kapcsolat a holdszondával, amely végül becsapódott az égitestbe.

A küldetés költségei nagyjából 100 millió dollárt tettek ki, ennek nagy részét az izraeli SpaceIL nonprofit cég teremtette elő izraeli és nemzetközi zsidó pénzügyi körök adományaiból. A szondán, amelyet egy Falcon–9-es rakéta juttatott az űrbe február végén, kamerák, mágneses érzékelők és egyéb vizsgálati műszerek kaptak helyet.

A 600 kilogrammos, 150 centiméter magas és 180 centiméter széles szondát április 4-én kapta el a Hold gravitációja, majd egy hétig keringett a Hold körül, egyre szűkebb pályán. Végül pedig április 11-én próbált meg leszállni az égitestre 9 millió kilométer megtétele után.

Minden izraeli tévécsatorna élő adásban közvetítette az első izraeli holdjármű leszállásának perceit, azaz siker esetén közvetítette volna. A berendezés a Hold felszínének közelében még egy utolsó fényképet küldött magáról, amelyen az izraeli zászló mellett angolul a “Kis nép, nagy álom”, és az “Izrael népe él” felirat látszott.

Később az érkezés pillanatában megszakadt a kapcsolat a szondával, egyelőre nem tudni, mi okozta a hibát. 

Forrás