Bajban Németország: mélyebb válságban van a német gazdaság, mint sejtették

Mind a német, mind a francia júliusi feldolgozóipari és szolgáltatói, így pedig a kompozit beszerzésimenedzser-indexek is érdemben rosszabbak lettek a vártnál – derül ki az IHS Markit ma délelőtti adatközléséből.

Németország kapcsán arról beszélhetünk, hogy még jóval mélyebb a feldolgozóipari recesszió, mint hittük és a tartós német gyengélkedés a jelek szerint átgyűrűzött a francia gazdaságra is. Az euró, illetve a német DAX-index megbillent a gyenge német és francia adatokra,- számol be a portfolio.hu.

A német feldolgozóipar gyengélkedését már hónapok óta látjuk, de arra számítottak az elemzők, hogy a tavaszi gyengélkedés után végre erőre kap majd a szektor és közelíti alulról az 50 pontos, a bővülés és zsugorodás határvonalát.

Ehhez képest a júniusi 45 pontról 43,1 pontra tovább szakadt az index, ami újabb 7 éves mélypontot jelent (a Reuters elemzői konszenzusa 45,2 pont volt, a tavaszi hónapokban 44 körül volt az index eddigi hétéve mélypontja).

A német szolgáltatói bmi a júniusi 55,8 pontról 55,4 pontra süllyedt, noha a piac 55,3 pontra számított, azaz ez az egyetlen adat, ami minimálisan jobb lett a vártnál.

A fentiek miatt a német kompozit bmi a júniusi 52,6-ról 51,4 pontra esett, szemben a várt 52,3 pontra süllyedéssel.

Borzalmas hír érkezett Németországból: még mélyebb a recesszió

A francia gazdaság is a vártnál gyengébb pályán halad, hiszen a feldolgozóipari bmi váratlanul kereken 50 pontra esett a júniusi 51,9-ről és a várt 51,6 pont helyett. A jelek szerint a német feldolgozóipari recesszió, illetve az azt kiváltó tényezők (kínai gyengélkedés a kereskedelmi háború és egyéb okok miatt, Brexit körüli bizonytalanságok) a francia szektort is egyre markánsabban lefelé húzzák. A francia szolgáltatói bmi a júniusi 52,9-ről 52,2 pontra esett a várt 52,6 pont helyett.

Borzalmas hír érkezett Németországból: még mélyebb a recesszió

Az eurózóna átfogó kompozit mutatója 52,2-ről 51,5 pontra ereszkedett, ami már viszonylag közel esik a bővülés és zsugorodás 50 pontos határvonalához. A szolgáltatói bmi csak 53,6-ről 53,3 pontra ereszkedett, de közben a feldolgozóipari bmi 47,6-ról 46,4 pontra esett.

Borzalmas hír érkezett Németországból: még mélyebb a recesszió