Az USA megfenyegette a Nemzetközi Büntetőbíróságot, amiért Izrael háborús bűncselekményei miatt vizsgálatot indítanak

hwF9uRv

A Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC) megfenyegette Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, amiért Izrael háborús és emberiségellenes bűncselekményei miatt eljárást és vizsgálatot akarnak kezdeményezni a zsidó állam ellen.

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, a Nemzetközi Büntetőbíróság politikai, nem pedig jogi intézmény, hozzátéve, Washington nem hiszi, hogy a palesztinokat szuverén államnak kellene tekinteni.

Mike Pompeo pénteken figyelmeztette az ICC-t az Izraellel kapcsolatos jogi eljárással kapcsolatban, leszögezve:
“Az Egyesült Államok részéről egyértelmű következményeket vonna maga után bármely „illegitim” nyomozás indítása — írja az Israel Hayom.

Izrael nem írta alá a Római Statútumot, mely a Nemzetközi Büntetőbíróság erejét adja. A Palesztin Hatóság 2015-ben csatlakozott hozzá és azóta folyamatosan próbálja rávenni Hágát, járjon el Izrael állítólagos háborús bűneivel kapcsolatban.

A Nemzetközi Büntetőbíróság közelmúltbeli döntése, mellyel „Palesztinát” államnak ismerte el, mely panaszt nyújthat be a testülethez, ahhoz vezethet, hogy az ICC állítólagos Ciszjordániában és Gázai övezetben Izrael által elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatban indíthat nyomozást.

A múlt hónapban a főügyész, Fatou Bensouda úgy döntött az ezzel kapcsolatos döntést a koronavírus-világjárvány miatt júniusra halasztja.

„A Nemzetközi Büntetőbíróság politikai és nem jogi testület. Ez a sajnálatos valóság újra megerősítést nyert az ICC főügyészének azon próbálkozásával, hogy joghatóságát kiterjessze Izraelre, mely az Egyesült Államokhoz hasonlóan nem része a Bíróságot életre hívó Római Statútumnak,” — jelentette ki Pompeo nyilatkozatában.

„Ahogy azt a palesztinok Római Statútumhoz való csatlakozásakor is világossá tettük, nem hisszük, hogy a palesztinokat szuverén államnak tekinthetőek, így arra sem jogosultak, hogy teljes tagságot nyerjenek, vagy államként vegyenek részt nemzetközi szervezetek, entitások, vagy konferenciák működésében, beleértve az ICC-t is.” – mondta.

Az amerikai külügyminiszter hozzátette:

„Az Egyesült Államok újfent megerősíti hosszantartó tiltakozását minden illegitim ICC nyomozással kapcsolatban. Amennyiben az ICC továbbra is ezen az úton halad, annak határozott következményei lesznek.”

Forrás: VilagHelyzete