Az USA atomhulladék lerakója, évtizedek óta mérgezi a Csendes-óceánt, de nem érdekli őket

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Az Egyesült Államok nem tudta megakadályozni, hogy a Runit-szigeten létrehozott ideiglenes nukleáris hulladéktároló telep szivárogjon az óceánba, így az Enewetak Atoll lakói a Marshall-szigeteken és a tisztítást végző munkások számos egészségügyi problémával szembesültek – számol be róla az Új Világtudat.

Soha nem helyeztek el bélést a kupolában,” – mondta Ernest Davis, az Enewetak Atollon dolgozó egyik tisztító veterán, és megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kormánya soha nem tervezte, hogy az ideiglenes kupolát egy állandó, a sugárzást megfelelően lezáró szerkezettel helyettesíti. “Senki nem mondott semmit arról, hogy visszamennek és eltávolítják, vagy hogy állandóvá teszik. Azt mondták nekünk, hogy állandó.

Nem hiszem, hogy az Egyesült Államok kormányának valaha is szándékában állt további tisztítást végezni a szigeten. Túl drága volt,” – mondta Brooke Takala Abraham, aki a Marshall-szigeteken él.

Az Egyesült Államok 43 atombombát robbantott fel a Marshall-szigetek körül az 1940-es és 50-es években. A fegyver tesztek  után visszamaradt erősen szennyezett törmeléket ezután az Enewetak Atoll 100 méteres bomba kráterébe vitték. Az amerikai katonák egy betonfedéllel lezárták, és létrehozták a Runit Betonkupola nevű struktúrát. A munkát azonban állítólag anélkül hajtották végre, hogy a tisztító személyzet megfelelő biztonsági intézkedéseket tett volna.

Azok az emberek, akik részt vettek a tisztításban … nem kaptak megfelelő védelmet a radioaktív elemek ellen,” – mondta Abraham.

Továbbá a kormányt soha nem is zavarta, hogy tanulmányozza a sugárzó hulladéknak kitett személyek hosszú távú egészségügyi problémáit.

Nem végeztek rajtunk sugárzási vizsgálatot. Egyesek elhagyhatták a szigetet, és egy nagy korsót kellett megtölteniük vizelettel, és azt hiszem, hogy azt akarták tesztelni,” – emlékezett vissza Davis, aki nem sokkal azelőtt távozott, hogy a projektet befejezték. “Néhány dózismérőt adtak nekünk, csak nem működtek. Tehát nem mondhatjuk, hogy bármilyen sugárzási vizsgálatot végeztek.

Az 1977-ben megkezdett hároméves fertőtlenítő folyamat után az amerikai kormány eléggé biztonságosnak nyilvánította az atoll déli és nyugati szigeteit, lehetővé téve Enewetak lakosainak a visszatérését, és a tisztító személyzetet is hazaküldték. Azonban azok az emberek, akik jelenleg a szigeten élnek azt mondják, hogy a kupola szinte azonnal elkezdett szivárogni, ahogy a mérnökök elmentek.

A hulladék mindig is szivárgott. Az egész atoll tisztítása nem volt teljes, mielőtt az őslakosoknak megengedték, hogy visszatérjenek,” mondta Abraham.

Ez csak egy része a sugárzásnak, ami létezik az atollon. Egy nagy mennyiség egyenesen az óceánba került. Egy lagúnába tették, más szigeteken pedig nyílt gödrökbe helyezték.

Az évek során Enewetak lakossága elkezdte érezni a sugárzás káros hatásait. “A sugárzás napi szinten van hatással ránk. A közösségünkben sok betegség fordul elő a ráktól a legyengült immunrendszerig és más nem fertőző betegségekig,” – magyarázta Abraham. “És továbbra is küzdünk a sugárzás generációs hatásaival.

A legtöbbünk megbetegedett, akár rákban … sokan perifériás neuropátival küzdenek a lábukon anélkül, hogy cukorbetegek lennének,” – mondta Davis megjegyezve, hogy a tisztítási folyamatban részt vevő mintegy 8000 ember közül sokan azóta már meghaltak.

Azt mondták nekünk, hogy nem fogunk több sugárzást kapni annál, mintha évente két-három röntgen vizsgálaton vennénk részt, ami totális hazugság volt.” (1)

(1) – https://www.rt.com/news/459560-runit-dome-radioactive-leaks/

Új Világtudat

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel