Az olaszok és a csehek a legelégedetlenebbek az EU-val – az olaszok most éppen ki is lépnének

Az olaszok többsége egy közvélemény-kutatás szerint támogatná országuk kilépését az Európai Unióból (EU). Az európai parlamenti választások előtt fél évvel az unió eddigi legmagasabb támogatottságát regisztrálta a tagállamokban egy most elkészült közvélemény-kutatás.

A Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában az M1 olaszországi tudósítója elmondta: a megkérdezettek 68 százaléka hasznosnak tartotta országa EU-s tagságát. Ez a legmagasabb arány, amit az elmúlt 35 évben mértek.

A tagállamok mindegyikében a többség azt akarja, hogy hazája az EU tagja maradjon. Kivételt két ország képez: Csehország, ahol csak 47 százalék támogatja az EU-s tagságot, és Olaszország, ahol csak 44 százalék maradna az unióban – jelentette a tudósító.

Hozzátette: a felmérést szerint, ha Olaszországban, most olyan népszavazást tartanának, mint amilyet az Egyesült Királyságban tartottak a britek kilépéséről (Brexit), akkor az olaszok több mint fele az Italexitet, vagyis Olaszország kilépését választaná.

A lírát nem követelik vissza

A tudósító elmondta, a csehekkel együtt Európában az olaszok a legelégedetlenebbek az Európai Unióval. Ugyanakkor viszont az olaszok 61 százaléka nem akar kilépni az euróövezetből. Tehát lehet, hogy nem tetszik nekik az EU, vagy a brüsszeli politika, de az olaszok ennek ellenére úgy gondolják, hogy a régi valutára, vagyis a lírára való visszaállás irreális lenne, és pénzügyileg-gazdaságilag nem érné meg Olaszországnak.

Az Eurobarométer felmérése szerint az európai parlamenti választások kiemelt kampánytémájának az európaiak a migrációt tartják, 50 százalékban. Majd a gazdaságot és a fiatalok munkanélküliségét. Olaszországban a migráció szintén első számú kampánytéma, de sokkal többen, a megkérdezettek 71 százaléka tartja központi kérdésnek a bevándorlási helyzetet.

Elemzők szerint az olaszok hirtelen megerősödött euroszkepticizmusa újdonság, de nem számít túlzott meglepetésnek a jelenlegi olaszországi politikai légkörben.

(Kossuth Rádió)