Az MIT számítógépes programja már 1973-ban előre jelezte, hogy az emberi civilizáció 2040-ig véget ér

1704-ben Isaac Newton a világ végét a 2060-as év környékére (vagy utána, de nem korábban) jelezte előre egy furcsa matematikai számítási sorozattal. Ahelyett, hogy az úgynevezett “természet könyvét” tanulmányozta volna, forrásként a feltételezett próféciákat tartalmazó Jelenések könyvére támaszkodott – írja az Új Világtudat

Bár az ilyen előrejelzések mindig is a kereszténység központi elemei voltak, meglepő, hogy a modern ember visszatekintve láthatja, hogy a híres csillagász és fizikus is belemerült ebbe a témába. Newton számára azonban, ahogy Matthew Stanley a Science folyóiratban írja, “a modern fizika és csillagászat alapjainak létrehozása egy kicsit mellékes volt. Úgy vélte, hogy az igazán fontos munka számára az ősi szentírások megfejtése és a keresztény vallás természetének feltárása volt.” (1)

Több mint háromszáz évvel később még mindig rengeteg vallási végítélet hívő van, akik bibliai kódokkal próbálják előre jelezni a világ végét. Az utóbbi időkben azonban a rangsorban olyan tudósok követik őket, akiknek egyetlen célja, hogy az éghajlatváltozási kutatások és a fenntarthatósági becslések adatai alapján értelmezzék a népesség növekedése és a csökkenő erőforrások közötti összefüggéseket.

A tudományos előrejelzések nem az ősi szövegekre vagy teológiára épülnek, sem a jó és a gonosz közötti végső csatákra. Bár bekövetkezhetnek szörnyű csapások és más rémisztő események, ezek a túltermelés és a fogyasztás kiszámítható okozati következményei, nem pedig az isteni harag eredményei. Néhány furcsa előrejelzés ellenére azonban a tudomány ugyanarra az apokaliptikus dátumra következtet, mint Newton, plusz-mínusz egy vagy két évtized különbséggel.

A “világvége” ezekben a forgatókönyvekben a modern élet végét jelenti, ahogyan azt ma ismerjük: az iparosodott társadalmak összeomlása, nagyszabású mezőgazdasági termelés, ellátási láncok, stabil éghajlat, nemzetállamok… A hatvanas évek vége óta a gazdag iparosok és tudósok elit társasága, a Római Klub néven ismert szervezet (gyakori szereplője sok összeesküvés-elméletnek) ezeket a katasztrófákat a 21. század elejére jósolta.

A látomásuk egyik forrása egy olyan számítógépes program, amelyet az MIT-n fejlesztett ki a számítástechnikai úttörő és rendszerelmélet-tudós Jay Forrester, amelynek globális fenntarthatósági modellje az egyik első ilyen jellegű volt, és amely a civilizáció összeomlását 2040-re jelezte előre. Amit a számítógép az 1970-es években megjósolt, az eddig nagyjából valóra vált.

Ezek az előrejelzések magukban foglalják a népesség növekedését és a szennyezés szintjét, az “életminőség romlását” és a “csökkenő természeti erőforrásokat“. Az alábbi videóban az ausztrál ABC magyarázatát láthatjuk a számítógép számításairól egészen az 1900-as évek óta, amelyből az emberi globális viselkedést és azt ismerhetjük meg, hogy mindez hová vezet bennünket.

A grafikon az 1900-tól 2060-ig terjedő éveket öleli fel. Az életminőség 1940 után élesen csökkenni kezd, és 2020-ra a modell előrejelzése szerint a szennyezési szintek drasztikusan növekedni kezdenek. (2)

(1) – https://science.sciencemag.org/content/356
(2) – http://www.abc.net.au/science/slab/rome/de

Forrás: Új Világtudat