Az Interpol nemzetközi körözést adott ki Gyurcsány bűnüzlettársa ellen

Gyurcsány Ferenc több cégben is, üzlettársként, barátként a lehető legszorosabban működik együtt a körözött bűnözővel. Az Interpol most a legmagasabb szintű elfogató parancsot, Vörös Riasztás adott ki, mivel a DK-elnök üzlettársai korábban 600 milliárdot loptak bűntársaival – írja a Ripost.

Gyurcsány cége, az Altus Zrt. révén még korábban alapított közös cégeket Cvetan Vaszilevvel, akit az Interpol közel 2 milliárd euró, azaz nagyjából 600 milliárd forint ellopásával gyanúsít. A DK-elnök hosszú évek óta seftel a délszláv térségben, főként Macedóniában és Bulgáriában, amit nem is tagad, hiszen mindezt az Altus Zrt. honlapján is büszkén reklámozza.

A DK elnöke mélyen hallgat arról, hogy üzlettársa és személyes jó barátja, Cvetan Vaszilev a róla szóló Wikipédia-szócikk szerint is az Évszázad Rablását hajtotta végre. Gyurcsány barátja a terhére rótt bűncselekményekért húsz év börtönt is kaphat. 600 milliárd forintnyi pénz elsikkasztásával vádolják, ráadásul a bankból eltűnt háromszáz VIP hitelfelvevő 400 milliárd forint értékű kölcsönéről szóló dossziéja. Számos politikus és oligarcha is lehet a soha vissza nem fizetendő hitelt felvevők között. Nagy kérdés, hogy szerepel-e ezen a listán a DK elnök neve. – írja a Ripost.

A Corporate Commercial Bank (KTB) többségi tulajdonosát, a külföldre szökött Cvetan Vaszilevet hiába próbálta beidézni a bolgár legfőbb ügyész. Független auditálók ugyanis megállapították, mintegy 1,75 milliárd eurónyi pénz tűnt el a negyedik legnagyobb bolgár bankból, ezért a jegybank indítványára nyomozást indítottak, aminek eredménye az lett, hogy őrizetbe vették Orlin Ruszevet, a KTB igazgató tanácsának tagját és a bank igazgatóját is. Utóbbi pedig személyes jó barátja Gyurcsány Ferencnek.

A lap azt is megemlíti, hogy bizonyítékokat találtak arra, hogy az igazgató személyes utasítására vették ki az eltűnt pénzeket a bankból, majd juttatták el zsákokban ismeretlen személyeknek. A bank főpénztárosát, Margarita Petrovát is őrizetbe vették, aki kivette a pénzt. A nyomozás szerint itt nem csalás, hanem közönséges lopás történt.

Gruevszki túl sokat tud Gyurcsányról?!

A Ripost napilap szerint kormányfői regnálása idején feltűnően körbeudvarolta az akkor hivatalban lévő, most Magyarországon menedékjogot kért Nikola Gruevszkit Gyurcsány Ferenc, aki a friss hírekre reagálva azonnal elfeledte régi rajongását és egyszerre „köztörvényes elítéltként”, „közönséges bűnözőként” kezdte felcímkézni Gruevszkit.

A bulvárlap szerint ennek legfőbb oka, hogy Gruevszki sokat tudhat Gyurcsányék balkáni üzleti ügyeiről, amelyekre minimum rávetül a maffiakapcsolatok sötét árnyéka. Gyurcsány felesége, a félig bolgár Dobrev Klára családján keresztül ápolt jó kapcsolatokat a bolgár politikai elittel, és ő maga sem tagadta 2014-ben, hogy közös céget indított Cvetan Vaszilevvel, az időközben külföldre szökött bolgár médiaoligarchával.

Vaszilev akkor szökött el Bulgáriából, amikor összehangolt akcióban csaptak le két házára is a helyi rendőrök, mert gyanújuk szerint Veszilev bérgyilkost fogadott médiapiaci ellenlábasa, a korábban titkosszolgálati vezetővé is kinevezett Delján Peevszki megöletésére.

Akkoriban Gyurcsány is kénytelen volt magyarázkodni a bolgár kapcsolat miatt, ám ez annyira nem sikerült neki jól: „Azt a szívességet nem tudjuk megtenni politikai ellenfeleinknek, hogy a Balkánon: Macedóniában, Albániában, Bulgáriában ne legyen üzleti aktivitásunk. Ott meg együttműködünk az ottani nagy bankokkal, nagy cégekkel. Ez a legtermészetesebb.”