Az Eurőpai Parlament szétveri az Uniót! Kilépési hullám jöhet az új döntésük miatt!

Az EP képviselők olyan ügybe másznak bele, ami miatt több gazdag nyugati tagállam is a kilépésen gondolkozhat majd.

A schengeni zónán belüli határellenőrzések teljes időtartama kettő helyett legfeljebb egy év legyen, kérik az Európai Parlament képviselői.

A felülvizsgálat alatt álló schengeni határellenőrzési szabályrendszer megengedi, hogy a tagállamok a schengeni övezeten belül ideiglenesen ismét határellenőrzést vezessenek be, amennyiben komoly veszély fenyegeti országuk köz- vagy belbiztonságát.

A parlament a csütörtöki szavazással elfogadta tárgyalási kiinduló álláspontját a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanáccsal folytatott egyeztetések során. A képviselők az alábbiakban egyeztek meg: a határellenőrzéseket először csak kettő, nem a jelenlegi hat hónapra lehessen bevezetni, és a jelenlegi két év helyett csak legfeljebb egy évre lehessen meghosszabbítani.

A képviselők kiemelték: az ideiglenes határellenőrzés akadályozza a személyek szabad áramlását, ezért csak kivételes esetben, és utolsó megoldásként lehessen bevezetni.

Fékek a hosszabbítás előtt

A schengeni övezet államaiknak a kezdeti két hónapon túl részletes kockázatelemzéssel kell kísérniük a határellenőrzés fenntartását. Ha még tovább: hat hónapra szeretnék meghosszabbítani a határellenőrzést, akkor a Bizottságnak állást kellene foglalnia arról, hogy a hosszabbítás megfelel-e a jogi követelményeknek.

A határellenőrzés meghosszabbítását az Európai Tanácsnak is jóvá kellene hagynia. A képviselők a parlament tájékoztatását is kérik.

A jelentéstevő szerint

„Schengen az Unió egyik legnagyobb eredménye. Azonban léte veszélybe került, mert hat, a schengeni övezetbe tartozó tagállam jogellenesen, már három éve egyfolytában fenntartja a belső határellenőrzést, annak ellenére, hogy két év a maximális időtartam.

Ez is jelzi, mennyire nem egyértelmű a jelenlegi szabályzás, amelyet félreértenek és rosszul használnak a tagállamok. Ha szeretnénk, hogy a schengeni rendszer fennmaradjon, akkor véget kell vetnünk ennek a gyakorlatnak, és egyértelmű szabályokat kell megfogalmaznunk” – mondta Tanja Fajon (S&D, Szlovénia).

Döntés

Az uniós szakminiszterekkel folytatandó tárgyalásokra szóló mandátumot 319 szavazattal, 241 ellenszavazat és 78 tartózkodás mellett fogadták el. Mivel a Tanács már júniusban döntött kiinduló álláspontjáról, a tárgyalások azonnal elkezdődhetnek az EU szakminisztereivel.

Ausztriában, Németországban, Dániában, Svédországban és Norvégiában jelenleg is van a belső határokon ellenőrzés, amelyet még a 2015-ös migránsválság nyomán vezettek be. Franciaország a folyamatos terrorfenyegetettség miatt tartja fenn a határellenőrzést.