Az EU öngyilkosságot követett el a neves francia közgazdász szerint – Az olaszok fele máris kilépne

K022vYb

Nagyon súlyos mondatokat mondott egy olasz lapnak adott interjúban Jean-Paul Fitoussi.

Újabb pénzügyi szakember kongatta meg a vészharangokat az Európai Unióval kapcsolatban. Ezúttal a francia Jean-Paul Fitoussi, közgazdász professzor bírálta élesen az EU válaszait a járványra.

Az Quotidiano című olasz portálnak adott interjújában kifejtette, hogy az EU-nak ki kell alakítania egy olyan gazdasági csomagot, amely az egész kontinensre kiterjed.

Fitoussi élesen bírálta, hogy az Unió több országa is elutasította az ügynevezett koronavírus-kötvényeket, amelyek lényegében fedeznék, olyan országok államadósságát, mint Olaszország vagy Spanyolország.

A kötvények ötletének elutasítása csalódás számomra, de számítottam ra. Európára sosem lehetett számítani, amikor szükség volt rá. Éppen ezért várható volt, hogy az északi országok nemet mondanak az adósságok kölcsönössé tevésére. Az államadósságok átvállalása nélkül nem lehet megoldani a krízist, ez pedig kollektív öngyilkosság

– fogalmazott a professzor.

Véleménye szerint nem lehet valódi szolidaritásról beszélni. Szerinte két lehetőség van: „vagy egyre inkább víz alá kerülnek az országok, vagy azt teszik, ami politikailag nem korrekt de elkerülhetetlen: azt mondják, hogy elég, és kilépnek”.

Az olaszok fele már is kilépne az Európai Unióból

Nagyon megingott az olaszok bizalma az Európai Unióban – derült ki a Tecné Poll által április elején elvégzett közvélemény-kutatás eredményeiből.

A felmérés szerint az olaszok 49 százaléka szavazna arra, hogy az ország lépjen ki az EU-ból, míg 51 százalék a maradás mellett voksolna. 14 százalék nem foglalt állást vagy nem válaszolt.

Az Il Giornale olasz lap szerint hasonló felmérést legutóbb 2018 novemberében végeztek az olaszok körében.

Az akkori adatokhoz képest 20 százalékkal csökkent a bentmaradás pártiak tábora, míg a távozni kívánoké épp 20 százalékkal nőtt.

Egy potenciális EU tagságról szóló népszavazás eredményét így lényegében nem lehet megjósolni.