Az EU-nak vissza kell találnia az alapítók értékeihez, különben Európa jövője továbbra is lélek nélkül marad

Szánthó Miklóst azzal kapcsolatban kérdezték hétfőn az M1 aktuális csatornán, hogy május 23-24-én rendezik az Európa jövője című nemzetközi konferenciát, amelyen az egyik panelbeszélgetés moderátora lesz. Az igazgató elmondta: a migráció mellett a nemzeti identitás és a demokráciafelfogás kérdése is szóba kerül majd az említett beszélgetésen.

Szánthó Miklóst azzal kapcsolatban kérdezték hétfőn az M1 aktuális csatornán, hogy május 23-24-én rendezik az Európa jövője című nemzetközi konferenciát, amelyen az egyik panelbeszélgetés moderátora lesz. Az igazgató elmondta: a migráció mellett a nemzeti identitás és a demokráciafelfogás kérdése is szóba kerül majd az említett beszélgetésen.


Véleménye szerint a migrációs válságról szóló vita is jelezte, hogy “valami hiányzik Európából”, ami valóban összeköti az európaiakat. Szánthó Miklós hangsúlyozta:

korábban léteztek a zsidó-keresztény hagyományon alapuló értékek, de ezeket egymás korlátlan megértése, az egyenlő bánásmód és egyenlőségelvűsdi nevében teljesen kilúgozták.”

Hozzáfűzte: azoknak az “úgynevezett” európai uniós értékeknek, mint a demokrácia, jogállamiság, emberi jogok, amelyeket számon kérnek Magyarországon is, valójában nincs valódi értéktartalmuk, amelyből megkülönböztethető lenne, hogy mi a jó és mi a rossz.

A gazdasági prosperitás érdeke a visegrádi négyeknek, a nyugati tagállamoknak és Brüsszelnek is, de hosszú távon egy civilizáció sem tud fennmaradni közösen osztott értékek nélkül, amelyek túlmutatnak a mindennapi gazdasági szükségleteken — emelte ki az elemző.

Szánthó Miklós azt mondta: ha nem tisztázzák, hogy mit értenek jogállamiságon, demokrácián, mik minősülnek emberi jogoknak — és szerinte nem biztos, hogy minden emberi vágyat emberi joggá kellene alakítani —, akkor “Európa jövője továbbra is lélek nélkül maradna”.