Az EU “migrációkezelés” címszóval eurómilliárdokat ad a kötelező migránsbetelepítésre

Ma ismét kiderült, hogy a migránstámogató erők szerint állítólag nem is létező kötelező betelepítési döntések valójában nagyon is léteznek. Olyannyira, hogy most éppen egy 10 milliárdos pénzügyi keretet rendelt a végrehajtásukhoz a migrációt tömeges betelepítésekkel megvalósítani akaró európai parlamenti többség. 

Fotó: AFP

Az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésén ugyanis elfogadta a 2021-2027 közötti évekre a menekültügyi és migrációs alapra vonatkozó álláspontját, ennek keretében további pénzügyi támogatást nyújtana a menekültügyi és migrációs, valamint az integrációra irányuló uniós és tagállami intézkedések végrehajtásához.

Az EP egyetértett a források növelésére tett uniós bizottsági előterjesztéssel, amely a következő többéves pénzügyi időszakban 10,4 milliárd eurós költségvetést javasolt az Európát érő migrációs és integrációs kihívások kezelésére.

A migránsbetelepítés támogatását virágnyelven megfogalmazó EP-közlés szerint a migrációs alapon keresztül a tagállamoknak törekedniük kell a közös európai menekültügyi rendszer valamennyi aspektusának megerősítésére és kialakítására, a nem EU-s állampolgárok integrációjának előmozdítására, a hatékony és fenntartható visszatérések biztosítására, valamint eleget kell tenniük a “szolidaritás és méltányos felelősségmegosztás” elveinek gyakorlatba ültetésére irányuló kötelezettségeiknek.

A szöveg szerint az áttelepítési és áthelyezési mechanizmus két olyan rendszer, amely valós szolidaritást vállal mind a leginkább érintett tagállamokkal, mind pedig a védelemre szorulókkal, ami szankciókat is jelent azokkal szemben, akik úgymond “nem szolidárisak” a migránsokat befogadó tagállamokkal. Ezek a mechanizmusok akkor működnek a legjobban, ha minden tagállam részt vesz bennük, és kizárólag akkor, ha a tagállamok eleget tesznek vállalt kötelezettségeiknek.

Magyarország számára elfogadhatatlan az uniós pénzből történő migránsbetelepítés 

Gál Kinga fideszes EP-képviselő szerint az EP bevándorláspárti többsége nem a migráció leállítására, hanem a migránsok behozatalára kívánja szánni az eredetileg tervezett összeg háromszorosára növelt uniós alap nagy részét ezzel a döntéssel.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

A fideszes politikus szerint az különösen felháborító, hogy a jelenlegi uniós javaslat szerint az a tagállam, amelyik nem hajlandó migránsokat betelepíteni a saját területére, az elesik a neki járó EU-s források jelentős részétől.

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság azt állítja, hogy nem lesznek betelepítési kvóták, a javaslat jelentős összeget különít el erre a célra”

– közölte a magyar EP-képviselő.

Az uniós pénzek felhasználására tett uniós bizottsági javaslat azt támasztja alá, hogy az intézmény valódi szándéka minden tagadás ellenére a bevándorlás elősegítése, pénzzel akarják ösztönözni a migránsbetelepítést – emelte ki a képviselő.

Forrás