Az emberi párkapcsolatok vége?: Nem csak sz3x, de szerelmi viszony is lehetséges az ember és a mesterséges intelligencia között

A robotokkal való szexuális élet, néhány évtizeden belül, teljesen természetes és általános lesz. Azonban nem csak szexuális, hanem érzelmi kapcsolat is lehetséges a robot lélek, azaz a mesterséges intelligencia és az ember között.

Valójában ez már létező dolog, hiszen  japánban már több ezer házasságot kötöttek, holografikus mesterséges intelligenciával.

A technológia elválasztja egymástól az embereket, a válások száma egyre nő, egyre később házasodnak és vállalnak gyereket, egyre több a magányos ember – sorolja Bryony Cole a Mandinernek a kor tüneteit. A Brain Bar jövőfesztiválon előadó ausztrál szexmozgalmár a modern társadalom elidegenedettségével és intimitással kapcsolatos problémáiról, valamint a mai technológia kihívásairól és lehetőségeiről beszélt a Mandinernek.

Nagy várakozás előzte meg Bryony Cole előadást a Brain Baron, így nem csoda, ha színültig megtelt a Secret Garden sátra péntek délutánra. Ennek megfelelően nagy taps fogadta az ausztrál születésű szexinfluenszert, aki rögtön bele is vágott a közepébe: „Lets talk about sex!”

A szex tech mennyire tudja segíteni azt, hogy emberek megtanulják, hogyan tudjanak jó szexuális életet élni?

Szerintem a szex tech ténylegesen abban segít embereknek, hogyan éljék meg a szexualitásukat. Például nőknek egy applikáció az orgazmus megtanulására, vagy a férfiaknak egy VR-program. Vagy olyan chatbotok, amelyek a szexualitással kapcsolatos ismeretanyagot adnak át tinédzsereknek, amelyek nem anatómiai jellegű tudást jelentenek, hanem inkább válaszokat a nemi élettel kapcsolatban, tehát nem az oroszlánok párzási szokásairól szóló filmeket, hanem annál többet.

Tehát sokkal szélesebb körű tudásanyagot lehet ezzel átadni, olyat, amelyet szexuálterapeuták állítottak össze.

Ázsiából már begyűrűzött az Egyesült Államokba és Kanadába a szexbabák kultúrája, amikor élethű kinézetű női bábukat vesznek magukhoz férfiak társként. De itt nálunk ezeket az embereket kicsit furcsának tekintik. Ahogy viszont kivettem a szavaiból, ön nemigen…

Nem hiszem, hogy ezek az emberek furcsák lennének. Én nagyon megértő vagyok azzal kapcsolatban, ahogy az emberek a szexuális preferenciáikat kialakítják. Ezeknek sok közük van ez egyén gyerekkorához, az akkor történt traumákhoz, és ők úgy nőnek fel, hogy vonzódnak a robotokhoz.

Szerintem a technoszexualitás nem feltétlenül jelent problémát, ez nem fog mindenkit érinteni. de eltűnni sem fog már. Már csak azért sem, mert már robotok és a virtuális asszisztensek is az életünk részei – csak talán még fel sem fogjuk ezeket.

A technológia nem fog eltűnni, exponenciálisan bővülnek a lehetőségek, évente rengeteg újítással. Éppen ezért is kell megtanulnunk beszélni a szexről, mert így képesek leszünk arra, hogy (ezen a területen is) a technológiai fejlődés irányát ellenőrizzük, így válhat a társadalom egészének, valamint az egyének szó szerinti örömszerzésének előnyére is. …

Bryony Cole Brain Baron tartott előadásában el magyarázta, hogy mi is az a sex tech. Ezt a definíciót a keretes részben lehet elolvasni, ezt a területet Cole kisasszony mindezt öt nagy részre osztotta fel.

Ezek szerint a Facetime-on és Skype-on folytatott intim beszélgetés ugyanúgy beletartozik a fogalomba, mint azok az applikációk, amikkel pl. „csókokat” lehet küldeni távolban lévő kedvesünknek, vagy a virtuális valósággal végzett szexuális felvilágosítás is; de ennek része azok az appok is, amelyek mintegy terápiás kezelést helyettesítve „rávezetik” az embereket a helyes szexuális magatartásra, vagy támogatást nyújtanak szakítás esetén.

De az is ide tartozik Cole szerint, amikor háromdimenziós bioprinterrel készült implantátumokkal helyettesítik a nemi szerveket, vagy esetleg nemi erőszakot „megakadályozó védőkúpot” készítenek nőknek.

Mi a sex tech? A sex tech minden olyan technológia összessége, ami a szexualitásunkat felerősíti. A szexualitásba pedig a felvilágosítás éppúgy beletartozik, mint a szexualitás egészségügyi vonatkozása, a bűnügyi statisztikák értelmezése, az örömszerzés és párkapcsolatok szintén.

Maga a technológiai része lehet olyan technológia, amely új, mint az mesterséges intelligencia (öntanuló algoritmusok), háromdimenziós nyomtatók, vagy az olyan szimplább, már megszokott technológiák, mint a weblapok vagy appok. Nem keverendő össze az online pornóval.

Cole azt mondta: szerinte az is a jövő szexualitásához fog hozzátartozni, hogy

sok magányos ember egy mesterséges társat fog találni magának élő ember helyett

– itt azokra a okosbábukra utalt, amelyekben van elektronika, és amelyek például „képesek megrendelni a kedvenc pizzánkat, mire hazaérkezünk”. 

Vagy azok az eszközök, amelyek mintegy virtuális asszisztensként egy szexi nő képében jelennek meg az eszközeinken, és amelyek a hangulatvilágítás vezérlésén felül „valóságoshoz hasonlító” társaságot fognak biztosítani, tehát például képesek lesznek a párbeszédre.

Japánban és az Egyesült Államokban teljesen elkapkodták első körben a Gatebox nevű termékben, egy holografikus hatású kijelzőn egy animelányt, aki felkeléstől egészen késő estig az egyedülálló férfiaknak próbál társaságot biztosítani – az alábbi videón jól látható, hogy olyan, mint egy hús-vér barátnő, mert képes azokra a szöveges interakciókra, amelyre egy társ is.

Más olvasatban viszont ez az eszköz tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy tovább súlyosbítsa Japán népesedési válságát [erről itt írt a Business Insider] azáltal, hogy olyan környezetet teremt egyedülállóknak, amiben jól érzik magukat egy virtuális asszisztens „mellett”,

így pedig egyre kevesebb indíttatásuk lesz arra, hogy élő párt találjanak.