Az elmemegfigyelőből akart lelépni a Teréz körúti robbantó – Drón vitte volna a fegyvert és a lőszereket

Döbbenetes információhoz jutott a Bors: fegyvert és lőszert kért egy levélben a húgától P. László. A Teréz körúti robbantót jelenleg a váci fegyházban őrzik, ahonnan esélye sincs megszökni. Éppen ezért azt tervelte ki, hogy amikor legközelebb átszállítják az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI), onnan kísérli meg a szökést. Testvérének egy drónnal kellett volna eljuttatni az árut az elmemegfigyelőbe.

Döbbenetes információhoz jutott a Bors: fegyvert és lőszert kért egy levélben a húgától P. László. A Teréz körúti robbantót jelenleg a váci fegyházban őrzik, ahonnan esélye sincs megszökni. Éppen ezért azt tervelte ki, hogy amikor legközelebb átszállítják az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI), onnan kísérli meg a szökést. Testvérének egy drónnal kellett volna eljuttatni az árut az elmemegfigyelőbe.

Két és fél éve zárták el a külvilágtól P. Lászlót, miután házi készítésű bombájával egy hónappal korábban kis híján kivégzett két járőröző rendőrt Budapesten, a Teréz körúton. A húszas évei közepén járó férfi számítógépén a nyomozók egy másik detonációval fenyegető levelet is találtak, s most egy újabb el nem küldött iromány okozhatja a vesztét.

Lőszereket és fegyvert is akart magának

Húga segítségével tervezett megszökni a börtönből P. László – tudta meg a Bors. Biztos forrásból úgy értesültünk, hogy a Teréz körúti robbantóként elhíresült férfi zárkájában a minap egy kézzel írott levelet találtak, amiben fegyvert és lőszereket kért a szökéséhez.

1843610_kitakarni-koruti-robbanto-csk-19

Miközben az egész ország azt találgatta, vajon beszámítható-e a körúti robbantó, ő ravasz tervet dolgozott ki a szökésére © Csányi Kriszta

Irományát egy papír zsebkendőbe csomagolta, azt pedig a következő beszélőjén akarta átadni családtagjának. A férfi jelenleg a Váci Fegyház és Börtönben raboskodik. Úgy tudjuk, a zárkáján nem osztozik másokkal, s minden percét kamera figyeli. Ördögi terve a börtönőrök miatt ment füstbe, akik még időben észrevették, miben mesterkedik. Információink szerint az ügyben büntetőfeljelentést tett az érintett intézmény.

1843612_rendorok-a-koruton.jpg

2016. szeptember 24-én este történt a merénylet a fővárosban, a Teréz körúton. Két rendőr életveszélyesen megsérült

A Bors azt is megtudta, hogy P. László nem a váci fegyházból akart megszökni, hanem az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből. A fiatalembert időről időre az IMEI-be is átszállítják. Ott már korábban feltérképezte a menekülő-útvonalat. Húgától azt kérte a levélben, hogy egy drónnal juttassa el az elmemegfigyelőbe az általa kért muníciót.

Nem cáfolt a BVOP

Értesüléseinkkel kapcsolatban megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, ahol hivatalosan nem erősíthették meg információnkat, de nem is tagadták.

1843608_kockazni-dorottya-huga.jpg

László a húgának írt levelet, hogy mit szerezzen be a szökéshez © RTL (képernyőfotó)

– Az elmúlt időszakban egyetlen büntetés-végrehajtási intézetben sem volt szökési kísérlet. Minden egyéb, konkrét személy fogva tartásával összefüggő adat bűnügyi személyes adatnak minősül, ezért ezekről nem áll módomban tájékoztatást adni – közölte Makula György bv ezredes, a BVOP Kommunikációs Főosztálya vezetője.

Cirkuszolt a bíróságon

Ismeretes, P. László 2016. szeptember 24-én késő este a Teréz körúton hozott működésbe egy pokolgépet, amivel életveszélyesen megsebesített két rendőrt azért, hogy megszerezze a fegyvereiket. Mindketten maradandó halláskárosodást szenvedtek, a nő kisagyába egy szög is beleállt, koponyatörése és nyílt lábszárcsonttörése volt. A merénylőt egy hónap hajtóvadászat után, Keszthelyen fogták el a Terrorelhárítási Központ emberei.

1843614_takarni-terez-koruti-robbanto-cs

A váci fegyházból lehetetlen a szökés, ezért a drónszállítmányt (a fegyvert és a lőszereket) az elmemegfigyelőbe kérte © Csányi Kriszta

A nyomozás során beismerő vallomást tett, amit később visszavont. Az elsőfokú tárgyalásokon kezdetben tagadott, majd egyre zavartabban viselkedett, többször vigyorgott, s a padra is lefeküdt. Aztán már meg sem jelent a tárgyalásain.

Idegösszeomlást kapott László

A 27 éves férfit idén márciusban másodfokon életfogytiglani fegyházra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla, feltételesen leghamarabb harminc év múlva szabadulhat. Emellett kötelezték 40 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is. P. László többször belső hangokra panaszkodott, az eljárást színjátéknak nevezte. A Teréz körúti robbantó a letartóztatása alatt kétszer is volt az elmemegfigyelôben, de a szakértői vélemény szerint beszámítható.

A jogerős ítélete után egy héttel idegösszeomlást kapott, ezért újra az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe szállították, ahonnan nemrég került vissza a börtönbe. Ördögi tervét nyilván ott tervelte ki.

Forrás