Az ellenzék a magyarokat gyalázta, a szerb elnök bocsánatot kért a gyűlöletbeszédért

Aleksandar Vucic szerb elnök a belgrádi központi kórházban folyó építkezésen beszélt újságíróknak a szombaton történtekről.

Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé”

– mondta.

Fotó: AFP

Vucic arra reagált, hogy a szombati belgrádi ellenzéki tüntetésen Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalma (SZS) nevű párt vezetője sértő kijelentéseket tett többek között a magyarokra is. Arról beszélt, hogy évente 35 ezer fővel csökken Szerbia lakossága, és a szerbiai társadalom a legöregebb Európában.

Mert ő (Vucic) elüldözi a fiatalokat, és szíriaiakat és magyarokat hoz be”

– hangoztatta Trifunovic az ellenzéki tüntetésen.

Aleksandar Vucic erre reagálva azt is mondta, hogy még egyszer bocsánatot kér minden Szabadkán, Magyarkanizsán, Csókán, Zentán, Moholban, Óbecsén és Temerinben élő embertől.

Bocsánatot kérek a kosarai hőstől, Cerna Tibortól és minden, Torontálvásárhelyen és máshol élő embertől és családtagjaiktól, akik életüket áldozták a szerb haza oltárán. De mit tegyünk, egyesek felelőtlenségének nincs határa”

– idézte a B92 hírportál Vucicot.

Vucic mellett más belgrádi politikai vezetők is keményen bírálták Trifunovicot az elhangzottak miatt.

Aleksandar Martinovic, a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS)  frakcióvezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján arra szólította fel a polgárokat, hogy vegyenek részt az SNS április 19-i nagygyűlésén, és mutassák meg, hogy Szerbia más, mint amilyennek be akarták mutatni a szombati tüntetések szervezői. Martinovic szerint Trifunovic nyíltan népszerűsíti a fasiszta nézeteket.

Ez bizonyosan sem Szerbia, sem a szerb nép üzenete, hanem egy zavarodott és elborult elméé. A szerb nép barátian viszonyul a magyarokhoz, és minden más néphez az országunkban”

– mondta Martinovic, és azt üzente a magyar testvéreknek, polgártársaknak, barátoknak és szomszédoknak, hogy Szerbia ugyanannyira az ő országuk, mint a szerbeké.

Elítélte Trifunovic kijelentését a Koszóvóban elraboltak és meggyilkoltak családtagjait tömörítő szervezet is, hangsúlyozva, hogy a koszovói áldozatok között magyarok is voltak.

Szombaton Belgrád központjában ismét mintegy tízezren tüntettek Aleksandar Vucic elnök politikája ellen, az államfő távozását követelve. Az “Egy az ötmillióból” jelszóval december eleje óta hétről hétre megtartott tiltakozás résztvevői ezúttal jobbára a szabad média és a választások tisztességes feltételeinek megteremtését szorgalmazták – írja az MTI.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy megdöbbentette Trifunovic kijelentése. Mint mondta: nem tudja, hogy sovinizmus, idegengyűlölet vagy ostobaság áll-e Trufinovic megnyilvánulása mögött, de ezzel megmutatta az igazi arcát. Pásztor úgy fogalmazott, hogy Trifunovic nem tudja megsérteni, megalázni, sem pedig megbélyegezni a vajdasági magyar közösséget, és nála izmosabb politikusok is próbálkoztak ezzel az előző korszakban, de nem sikerült nekik.

Forrás