Az 5G hálózat erre is jó: robotkarral 3 ezer kilométerről végeztek agyműtét

Már a jelenben is igen nagy haszna van az 5G internethálózatnak. A segítségével és robotok alkalmazásával akár többezer kilométer távolságból is meg lehet valósítani egy komoly műtétet.

Az egészségügy mindenképpen az egyik legkiemelkedőbb felhasználási területe lesz az újgenerációs mobilhálózatoknak – a nagy sávszélesség és minimális válaszidő miatt a távolról vezérelt operációk is működőképesek lesznek.

A vezető orvos többezer kilométerről irányítja a műtétet

A vezető orvos többezer kilométerről irányítja a műtétet

Az agyműtét egyike a nagy precizitást megkövetelő beavatkozásoknak.

Az első ilyenre sor is került 2019. március 16-án. Kínai orvosok sikeres agyműtétet végeztek el egy páciensen úgy, hogy a doktorok csapata a pácienstől 3000 kilométerre volt.

A beteg a szokásos módon feküdt a műtőasztalon, míg a főorvos 5G-s mobilhálózaton keresztül irányította a precíziós orvosi robotkarokat, melyeket agysebészek alkalmaznak. A mesterségesen intelligens robotkarok mélyagyi stimulátort (DBS) ültettek a beteg agyába.

Noha napjainkban rutinműtét a Parkinson-kór tüneteinek enyhítését célzó beavatkozás, a mostmár mobilhálózat segítségével, távolról is elvégezhető operáció csupán a kezdet.

Egy olyan időszak következhet, melyben a szakértő orvos csapatnak nem is kell jelen lennie a beteg mellett, sőt őt magát sem kell egyik intézményből a másikba szállítani.

Az 5G-s, új generációs hálózatok ugyanis olyan kapacitással és válaszidővel bírnak, mely sokkal jobb teljesítményt biztosít, mint a 4G volt.

A szakemberek távolról vezérlik le az agy-operációt

A szakemberek távolról vezérlik le az agy-operációt

Ez lehetővé teszi, hogy a videójel tökéletesen jelenjen meg az orvoscsapat és a vezető doktor monitorján, a távirányított robotkarokat késleltetés nélkül irányíthatják akár több ezer kilométerről.

A mesterséges intelligencia és a precíziós robotkarok egy merőben új korszakot nyithatnak az orvoslásban, melyet alighanem minden szakember izgatottan vár.

László Adrienn

Forrás