Ártalmatlan zsírsejtekké sikerült átalakítani a ráksejteket svájci kutatóknak

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

A Bázeli Egyetem kutatóinak egy kombinált terápia segítségével sikerült a ráksejteket zsírsejtekké alakítaniuk az egerekben.

Mielőtt a módszerben rejlő lehetőségeket néznénk, érdemes tisztázni, hogyan is működik az egész betegség: a tumorsejtek szélsőséges módon képesek az átalakulásra, és képesek “nomádokká” válni: elhagyják az elsődleges tumort és a véren keresztül a test más területeire vándorolnak, ahol megtelepszenek. Ekkor beszélünk áttétekről.

A megtelepedettből mobilis sejtekké való alakulásban egy olyan sejtfolyamat játszik szerepet, amely normális esetben az embrionális fejlődés során zajlik és a szervek fejlődését teszi lehetővé.

Ez a sejtprogram az EMT (bonyolultabb nevén epithelialis-mesenchymalis átmenet). Ezt használta fel Gerhard Christofori, a Bázeli Egyetem kutatója és munkatársai, hogy egy új terápiás módszert fejlesszenek ki.

A tudósok két, már ismert hatóanyaggal dolgoztak, ezek közül az egyik a kettes típusú cukorbetegség kezelésében használt roziglitazon, a másik a trametinib, amelyet a rákos sejtek növekedése és terjedése ellen adnak.

Egerekkel végzett kísérletekben arra irányították az EMT-programot ezzel a két hatóanyaggal, hogy áttétet képező mellráksejtekből zsírsejtek alakuljanak. Az átalakult sejtek nem tudnak többé osztódni és alig lehet megkülönböztetni őket a normális zsírsejtektől.

De ami a legfőbb, hogy nem tudnak többé áttéteket képezni.

Sajnos ahhoz, hogy ezt a módszert a gyakorlatban is lehessen hasznosítani, előbb emberi pácienseken végzett tanulmányokra van szükség. Ám a hagyományos kemoterápiával való kombinálással ezek a gyógyszerek a jövőben egyidejűleg gátolhatják a betegekben a tumor növekedését és az áttétek képződését is.

 

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel