Amerikai egyetem: diszkrimináció, ha felkészültség alapján veszik fel az embereket

Egy újabb haladó gondolat. Az Austinban székelő Texasi Egyetem befogadó innovációért felelős hivatala szerint az, hogy a legjobbakat alkalmazzák a munkahelyeken, valamint a legfelkészültebbeket veszik fel az egyetemekre, diszkriminálja a kisebbségeket.

A nagyon haladó hivatalt (teljes, angol nevén: Office of Inclusive Innovation and Entrepreneurship) azért hozták létre nemrég, hogy küzdjön az „ignorált közösségek fizetési hátránya ellen” – írja a College Fix cikkére hivatkozva a Mandiner.

A Texasi Egyetem épülete. Forrás: www.utexas.edu

Ennek jegyében a hivatal ellenzi a meritokratikus felvételt, azaz, hogy kizárólag a tehetség, a tudás és a felkészültség döntsön, mivel szerinte ez

vakká tesz a máshogyan tehetséges, sokszínű jelöltekkel szemben, akik kevésbé elitista oktatási intézményekből érkeznek.”

A hivatal a tehetségalapú megközelítés ellen érvelve a vállalatokat is megfeddte, mivel azok mindig arra törekedtek a múltban, és törekednek a jelenben is, hogy a legjobb, legtehetségesebb embereket vegyék fel. Nem is lehet vita tárgya, hogy a cégek ezzel a gyakorlattal súlyosan diszkriminálják azokat, akik nem rendelkeznek azokkal a képességekkel és készségekkel, amelyek az adott munka elvégzéséhez szükségesek.

Az Office of Inclusive Innovation and Entrepreneurship útmutatása felnyitotta a szemem:

ezennel szeretnék jelentkezni a magyar labdarúgó-válogatottba. Nehogy már csak azért diszkrimináljanak, és ne tudjam megvalósítani gyermekkorom egyik legnagyobb álmát, mert nem vagyok elég jó focista.