Amerika éhen hal: A vírus leleplezte a hazug “amerikai álmot”

amerika hen hal a v rus leleplezte a hazug 8220 amerikai lmot 8221 HHMEuy2Oz7s

A világtörténelem leggazdagabb nagyhatalmában kilométeres sorok kígyóznak az ingyen élelmiszerért.

A járvány terjedése és a szabad mozgás korlátozása miatt egészen kivételes mértékben váltak tömegek munkanélkülivé. Összesen 22 millió ember jelentkezett be munkanélküli segélyre az elmúlt négy hétben. A következő hónapokban a munkanélküliség további duplájára nőve, a 30 százalékos arányt is elérheti.

Számtalan felvétel készült, hogy az ország különböző pontjain több kilométer hosszú kocsisorok állnak az ingyen élelmiszert osztó élelmiszerbankonál. A texasi San Antonióban például 10 ezer autó várakozott ingyen élelmiszerre.

A sürgős anyagi segítségre szorulók hatalmas száma is rámutat az amerikai álom hazugságára és megmutatja, hogy az USA-ban tízmilliók élnek kiszolgáltatott helyzetben, számottevő tartalékok nélkül. A lakosság 40 százaléka nem tudna kifizetni egy 400 dolláros (130 ezer forintos) hirtelen kiadást sem.
Történelmi mélységben az amerikai feldolgozóipar, csúcson az államadósság

„A koronavírus-járvány az újkori történelemben nem látott intenzitású csapást mért az amerikai gazdaságra” – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Hozzátette: „A BMI alapjául szolgáló adatok romlásának a mértéke a gazdasági teljesítménynek még a pénzügyi válság idején sem tapasztalt mértékű gyengülésére engednek következtetni, miután a foglalkoztatás a felmérések sorozatában még soha nem tapasztalt mértékben esett vissza.”

„A BMI-adatok alapján a második negyedévben a gazdasági teljesítmény történelmi léptékű visszaesésére lehet számítani, ami komoly aggályokat vet fel a járványellenes intézkedések gazdasági árával kapcsolatban” – foglalta össze az amerikai gazdaság áprilisi aktivitásáról végzett felmérés megállapításait a gazdasági kutatóintézet vezető elemzője.