Állítólag a vegánok egy “védett közösség”, hamarosan saját Pride-juk is lehet 

Javában tombol az LGBTQ-közösség büszkeségben gazdag hónapja, és nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan a vegánoknak is lesz Pride-felvonulásuk (vagy hónapjuk), hiszen egy brit ügyvéd szerint az állati eredetű ételeket mellőző, az elmúlt időszakban leginkább egy veszélyes szektává összeálló vegánokat is “védett közösségként” kellene kezelni, vagyis éppen ugyanolyan kategóriába kellene sorolni őket, mint a különböző nemeket (szerintünk kettő van), a származást, a vallást, vagy a szexuális orientációt.

Alex Monaco – valószínűleg szabadidőben bővelkedő – brit ügyvéd szerint meg kellene tiltani, hogy egy cégnél a vegánokat teafőzésre, illetve kávékészítésre kötelezhessék, hiszen elvárhatatlan azoktól, hogy tejet töltsenek mások italába, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket. Az ügyvéd erről, a The Sun magazinnak mesélt.

Ha zsidó lennél, vagy muszlim, és azt mondanák, hogy hozz a konyhából egy pár baconös szendvicset, akkor nem kellene ezt megtenned, és senki nem lepődne meg azon, hogy megtagadod a feladat elvégzését.

– érzékeltette e remek példával korunk egyik legnagyobb kihívását és problémáját Monaco.

Ha viszont vegán vagy, és nem vagy hajlandó egy deci tejjel felönteni valakinek a teáját, mert hiszel abban, hogy a tejipar kínozza a teheneket, akkor simán kiröhögnének a konyhában

– folytatta mindenre (is) kiterjedő érvelését. Közben majdnem egy könnycseppet is elmorzsolt amiatt, mert a munkahelyi menzák szendvicseiben általában van vaj.

Fotó: Teh Vegan Feminist Network

Az ügyvéd most úgy döntött beáramlik ebbe az eddig felfedezetlen jogi vákuumba, és segítséget fog nyújtani azoknak, akiket az étkezésük, vagy a diétájuk miatt diszkriminálnak ebben a kegyetlen világban. Saját bevallása szerint az ötletet egy személyes élmény ihlette meg, mikor annak idején kinevették egy nyaralás alkalmával, amikor nem tudott mit enni egy pizzériában, vagy a hentesnél. Jogosan tehetnénk fel a kérdést: akkor minek ment oda?

Nem vagyok különösebben sértődékeny

– mondta, amit ezek után elég nehéz elhinni.

Miközben Monaco jogi segítséget szeretne nyújtani a kirekesztett vegán közösségnek, addig a vegánok maguk több országban is a lakosságot vegzálják azzal, hogy éttermek és szupermarketek előtt tüntetnek, és megpróbálják megfélemlítéssel lebeszélni az embereket a húsfogyasztásról. Ilyen volt például, amikor az elmúlt hetekben a Direction Action Everywhere nevű szélsőséges vegán szervezet Brightonban, egy McDonald’s éttermet öntött le művérrel, miközben disznómaszkban fenyegetőztek.

Ismeretes, egyre nő a vegánlobbi befolyása Nyugaton, amely már leginkább egy egyre inkább egy ideológia, vallásszerű elemekkel és komoly lobbitevékenységgel. Már-már erőszakkal igyekeznek megtéríteni az embereket ennek a gasztroideológiának a hívei. A húsevőknek szinte már szégyellniük kell magukat ezekben a „modern” körökben. Extrém példákkal igyekszünk föltárni a jelenség valódi hátterét.

A nyomásgyakorlás egy ékes példája az a történet, amikor a vegánok hatalmas patáliát csaptak, amikor az Egyesült Királyságban bevezették az új műanyag ötfontos bankjegyeket, amelyek – mint kiderült – mikroszkopikus mértékben „nyomokban” faggyút tartalmaznak, így részben állati eredetűek voltak. Egyes vegán üzletek – amúgy teljesen jogellenesen – elutasították az új bankók elfogadását.

A vegánok persze kellően ostobák is, nemrég bíróság elé kell állnia egy svéd párnak, amely a vegán étrend kedvéért majdnem halálra éheztették két éves gyereküket. A párt súlyos testi sértéssel gyanúsítják, plusz az apának van némi kábítószerügye is, mert ismert tény, hogy a drogok nem tartalmaznak húst, vagy tejterméket, vagyis nem esnek a szigorúan megtiltott dolgok közé. A vád: gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés.

Forrás: The Sun, Vezető kép: The Irish World