Államcsíny gyanúja miatt hallgattak ki Soros-aktivistákat Szlovákiában

3377440_600x400-770x470.jpeg

A Fico-kormány megpuccsolása miatt hallgatta ki a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes egysége azokat a feltehetően Soros Györgyhöz köthető aktivistákat, akik ellen a napokban érkezett névtelen feljelentés.

A fiatal aktivisták többek között a Kuciak-gyilkosság után is szerveztek országszerte kormányellenes tüntetéseket.

Denník N szlovák lap írta meg, hogy a  Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes egysége Peter Hraško NAKA-igazgató parancsára kihallgatta a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom aktivistáit. Ez a mozgalom volt az, amely a februári Kuciak-gyilkosság után országszerte kormányellenes tüntetéseket szervezett.

 A lap értesülései szerint az utóbbi napokban több fiatal aktivistát is kihallgattak, a vizsgálat államcsíny szervezése és korrupció gyanúja miatt folyik. A fiatal aktivisták ellen névtelen feljelentés érkezett, miszerint államcsínyt szerveztek, és Soros György fizeti őket.

A vizsgálótiszt többek között azt kérdezte az aktivistáktól, hogy hajlandóak-e önkéntesen a nyomozóhatóság rendelkezésére bocsátani személyes bankszámlakivonataikat. Ezt ők hatósági zaklatásnak minősíttették, és álláspontjukat jegyzőkönyveztették is.

A szlovák belügyminiszter, Denisa Saková elmondása szerint nem tudott a feljelentésről, és ezt állította az országos rendőrfőkapitány, Milan Lučanský is.

Ugyanakkor a kapitány hozzátette, hogy a rendőrségnek kötelessége utánajárni minden feljelentésnek.