Álcivileket pénzelne és a nemzetállamokat fenyegeti Brüsszel

Br%C3%BCsszel-11-HPGy-1000x600.jpg

Veszélyben érzi az Európai Egyesült Államok (USE) illúzióját az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB). A brüsszeli székhelyű bizottság aggodalmát fejezte ki csütörtökön amiatt, hogy a politikai rendszerek Európában kezdenek elmozdulni az illiberális demokrácia irányába, és arra szólította fel az Európai Unió tagállamait, hogy tartózkodjanak az ilyen rendszerek létrehozására irányuló kísérletektől.

Az EGSZB – az Európai Unió konzultatív szerve – felszólalt az erős nemzetállamok ellen. Szerintük jelentős politikai erők dolgoznak az európai liberális demokrácia ellen azzal a céllal, hogy lerombolják az Európai Uniót. Noha ezek elsősorban szélsőjobboldali mozgalmakhoz és pártokhoz köthetők, egyes tagállamokban ezek a csoportok már kormányon vannak – fogalmazott nyilatkozatában a bizottság.

Emlékeztettek arra, hogy az EGSZB egy közelmúltbéli állásfoglalása az illiberális demokráciákat olyan politikai rendszerekként definiálta, amelyekben a demokratikusan megválasztott vezetők korlátozzák a polgári jogokat, a szabadságjogokat és a kisebbségek védelmét. Véleményük szerint a tekintélyelvű kormányok által irányított uniós tagállamok egyre gyakrabban tesznek kísérletet az európai demokratikus civil szervezetek működésének aláásására. Ezért arra kérték az Európai Uniót, hogy lépjen fel a “tekintélyelvűségbe süllyedő” tagállamokkal szemben, a nem demokratikus politikai pártokat pedig zárják ki európai parlamenti képviselőcsoportjukból.

Ha a tagállamok engednek a tekintélyuralomnak, az uniónak maradéktalanul alkalmaznia kell a jelenlegi jogi eszközöket, beleértve a kötelezettségszegési eljárásokat és a 2014-es jogállamisági keretet

– fogalmaztak. A dokumentum szerint kényszerítő erejű gazdasági intézkedéseket kell bevezetni arra az esetre, ha valahol nem tartják tiszteletben az uniós értékeket. Ezek a forráscsökkentések azonban nem érinthetik hátrányosan a civil társadalmat és azokat, akiket e csoportok segítenek.

Az EGSZB arra kérte a tagállamokat, hogy adóügyi ösztönzőket vezessenek be a civil társadalom támogatására, valamint azt szorgalmazta, hogy a 2020 utáni új, többéves pénzügyi keretből nagyobb támogatást kaphassanak az uniós értékek iránt elkötelezett civil szervezetek abban az esetben, ha a kormányok politikai okokból csökkentik vagy beszüntetik a finanszírozásukat.

Forrás: MTI; Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Forrás