Akié az 5G, az lesz a világgazdaság ura – ami a Huawei sztori mögött van

huawei.png

A szuper gyors 5G mobil hálózatok fejlesztése hamarosan befejeződik és elkezdődik a telepítésük. Ez valós idejű kommunikációt tesz lehetővé különböző számítógépes eszközök között, ami a most zajló technológiai forradalom egyik alapfeltétele. Ebben a kínaiak és kissé meglepő módon az európaiak járnak az élen, míg Amerika jócskán lemaradt. Ezért, ami nem sikerült USA-nak ésszel, azt most megpróbálja erővel és politikai zsarolással elérni.

Tavaly év végén tartoztatták le a kanadai hatóságok Vancouverben a Huawei pénzügyi igazgatóját, Meng Vanzhou-t, a kínai óriásvállalat alapítójának lányát. A vád a cég ellen az, hogy az amerikai szankciók ellenére továbbra is üzletel Iránnal. Ez természetes, hiszen a kínaikat sohasem érdekelte, hogy az USA kit szankcionál éppen. A másik vád, amit elővettek a Huawei ellen az, hogy a kínai államnak kémkedik szerte a világban. Ez feltehetően szintén igaz állítás, és mindig is így volt. De idáig ezt senkit sem zavart. Egyébként is az amerikai cégek szintén kémkednek Washington javára. Azonban az amerikaiknak valami mostanság nagyon fájhat, hogy ha ilyen primitív diplomáciai afférra szánták el magukat. Ennek a hátterét igyekszünk kideríteni az alábbi cikkünkben.

A Huawei a semmiből jött, és mára már 75 milliárd dollárt termel egy évben

A Huaweit 1987-ben egy Ren Zhengfein nevű úriember alapította, aki Kínai Népi Felszabadító Hadsereg nyugalmazott tisztje volt. A cég kezdetben telefonalkatrészek gyártásával foglalkozott, amely profil aztán gyorsan megváltozott az évek során. Mára egy 75 milliárd dolláros bevételű óriás vállalattá nőtte ki magát, amelynek 170 000 alkalmazottja van, amiből 76 000 kutatás fejlesztéssel foglalkozik. Gondoljuk csak el, 76000 ember, aki a jövő technológiáját fejleszti! Elképesztő szám, és ebből már gyanítható, hogy valamit nagyon akarnak, valamit nagyon fejlesztenek, amiből egyszer majd hatalmas bevételük lesz.

Azt pontosan tudjuk, hogy az 5G technológia élvonalában van a Huawei, ami elsőre nem tűnik olyan nagy valaminek. Volt már 3G, 4G, hát lesz 5G – az is csak egy dolog. Gyorsabb lesz a net, és akkor mi van? Ez azonban nagy tévedés, mert az 5G nagyon-nagyon gyors internetet tesz lehetővé elképesztő sávszélességgel. És ez technikai előfeltétele a „dolgok internetjének”, amely kifejezés angolul jobban hangzik:  Internet of Things, vagyis IoT. Az a terv, hogy egy napon a hétköznapi tárgyak, a lámpák, az ajtók, a termosztátok, a gépkocsik, és minden más az interneten lesznek összekapcsolva, és mindegyik kívülről távvezérelhető lesz. Mindezt kvantum számítógépek irányítják majd és a kapcsolatot hipergyors 5G hálózatokon tartják egymással. Tehát akié az 5G hálózat, azé az irányítás, övé az adatforgalom feletti ellenőrzés, övé a hatalom és a “big money”. Hát kérem szépen itt van a kutya elásva, hiszen az amerikaiak nagyon nem akarják, hogy ez az üzlet kizárólag a kínaiak kezébe kerüljön. Azonban az 5G-ben a kínaiak a piacvezetők és sokkal fejlettebb a technikájuk, mint bárki másé a világon. Ezért “fautolták” a Huaweit az amerikaiak, és ezért kellemetlenkednek a cégnek ott, ahol csak tudnak.

Mit tud a Huawei, amit más nem?

Azonban az 5G nem maga az IOT, hanem csupán a tárgyak közti valós idejű kommunikációt teszi lehetővé. Hogy jobban értsük miről van szó, nézzünk meg egy konkrét példát. A Huawei közelmúltban jelentette be, hogy a kínai haditengerészet egy hajóján végrehajtottak egy műtét robotok és az ott jelenlévő személyzet segítségével. Ám az operációt végző orvos személyesen nem volt jelen, hanem 3000 kilométerrel távolabb egy Pekingi klinikából 5G hálózat segítségével valós időben végezte el a beavatkozást. A robotok, az automata rendszerek csak akkor kapcsolhatók össze, szervezhetők hálózatba, és csak akkor van értelme, ha mindez valós időben történik meg. A példánál maradva, az orvos minden utasítást a távol helyszínen jelenlévő gépek és emberek azonnal végrehajtják. És pont ebben a legjobb a Hauwei által kifejlesztett internetes hálózat.

Ezért a megrendelők sorba állnak a Huaweinél és mindenki tőle szeretné megvenni az 5G technológiát. Pedig valójában a technológiai nincs kész, tulajdonképpen a végső tesztelés stádiumában tart még a fejlesztés. A piacvezetők a Huawei és a szintén kínai ZTE, de meglepően jól állnak az európai cégek, hiszen a 3. és 4. hely a világon a svéd Ericssoné, illetve a finn Nokiáé. Az amerikai Qualcomm ( QCOM.O ) meg rendelkezik egy olyan chip szabadalmával, amely az 5G képes mobil telefonok fognak használni. Most úgy tűnik, hogy jövőben ezt a chipet fogják majd a telefongyártók beépíteni a készülékükbe. Vagy ez kerül telepítésre az otthoni eszközökbe, például a porszívóba, vagy a villanykapcsolóba.

A németeket nem érdekli, ha a kínaiak kémkednek

A fejlesztés másik lényeges eleme a szabványosítás. Nem mindegy ki határozza meg a globális technológiai paramétereit. Ebben az ügyben most úgy tűnik, hogy az Európaiak és Kínaiak szövetséget kötöttek és kihagyják belőle az Amerikaiakat. Ez nem meglepő módon nem tetszik Washingtonnak, és mivel a fejlesztések terén alaposan lemaradtak, ezért más eszközökkel igyekszenek bent maradni a játékban. Elővették a politikai nyomás gyakorlás és zsarolás kártyáját. Kitalálták, hogy a Huawei nem biztonságos és valójában a kínai titkosszolgálatoknak dolgozik. Minden a Huawei hálózaton átmenő adatot továbbít az anyaországba és így az érintett ország teljesen kiszolgáltatottá válik. Az Európaiak azonban jelenleg ellenállnak az amerikai nyomásnak. Angela Merkel közölte,, hogy Németország nem fogja kizárni a Huawei-t az 5G fejlesztéséből. Gerhardt Schröder korábbi kancellár egyenes odáig ment, hogy Washington politikáját „nyilvánvaló zsarolásnak” minősítette. Továbbá azt is kifejtette, hogy Amerika ezzel Németország és Kína gazdasági pozícióit kívánja aláásni.

És ez lehet a lényeg: Az USA, amit nem tudott ésszel elérni, most megpróbálja erővel véghezvinni. Lemaradt a fejlesztésekben, amiért csak magát hibáztatja, és most mindent megpróbál, hogy a hátrányát ledolgozza. Ennek áldozata Meng Vanzhou és azok a kanadai állampolgárok, akiket a kínai hatóságok csuktak le bosszúból.

Forrás