Akár 170 év börtönre is ítélhetik Julian Assange-t az amerikai kémkedésről szóló törvény alapján megfogalmazott újabb 17 vádpont szerint

Egy szövetségi bíróság 17 további vádat jelentett be a kémkedésről szóló törvény alapján a WikiLeaks alapító Julian Assange ellen, aki jelenleg egy brit börtönben van és várja a kiadatási tárgyalást – számol be róla az Új Világtudat

A csütörtökön nyilvánosságra hozott új vádirat a WikiLeaks által 2010-ben közzétett amerikai dokumentumokhoz kapcsolódik, mely azt állítja, hogy Assange olyen egyének neveit hozta nyilvánosságra, akik az amerikai kormánynak dolgoztak, és így veszélybe került az életük.

Az újabb vádirat azt állítja, hogy Assange bűntársa volt Chelsea Manningnek, aki korábban védelmi elemzőként dolgozott az amerikai hadseregben, amiért a nemzetvédelemmel kapcsolatos minősített dokumentumokat szerzett meg és hozott nyilvánosságra jogellenesen,” – mondta az Igazságügyi Minisztérium egy nyilatkozatban.

A minisztérium komolyan veszi az újságírók szerepét demokráciánkban, és köszönettel tartozunk nekik. Soha nem volt és most sem irányul a minisztérium politikája arra, hogy a bejelentéseik miatt büntetés érje őket. De Julian Assange nem újságíró,” – mondta John Demers, a Védelmi Minisztérium Nemzetbiztonsági Osztályának vezetője.

Az új vádak kiegészítik azt az amerikai kormányzati számítógépek feltörésével kapcsolatos vádiratot, amelyben összeesküvéssel gyanúsítják Assange-t, amelyet Londonban történt letartóztatása előtt márciusban jelentettek be. Akár 10 év börtönbüntetés is várhat rá minden egyes vádpont miatt, ha elítélnék azon öt éven felül, amire a korábbi vádirat szerint börtönbe zárhajták.

Chelsea Manninget, az amerikai hadsereg egykori hírszerzési elemzőjét, aki a belügyminisztérium és a hadsereg dokumentumait megszerezte, egy szövetségi bíróság beidézte Virginiában, de nem volt hajlandó tanúskodni. Jelenleg határozatlan időre börtönben van, amiért nem hajlandó együttműködni a bírósággal. Semmilyen jel nem utal arra, hogy Manning bármilyen módon érintett az új vádakkal kapcsolatban.

Assange majdnem hét évet töltött Ecuador nagykövetségén Londonban, ahol 2012-ben menedéket keresett, mivel – helyesen – úgy vélte, hogy a vele szembeni nemi zaklatással összefüggésben megfogalmazott vádak Svédországban ürügyként szolgálhatnak arra, hogy letartóztassák és kiadják az Egyesült Államoknak. Miután az új ecuadori kormány állítólag egyezséget kötött az Egyesült Államokkal, a menedékjogát visszavonták, és a brit rendőrség áprilisban letartóztatta őt a nagykövetségen.Ecuador továbbá rátette a kezét Assange összes személyes holmijára, és állítólag átadja azokat az Egyesült Államoknak, elutasítva ügyvédei vagy a WikiLeaks munkatársainak kéréseit.

Assange jelenleg a londoni székhelyű Belmarsh börtönben van, ahol 50 hónapos büntetését tölti, amiért nem jelent meg az Egyesült Királyság bíróságán, amikor menedéket keresett az ecuadori nagykövetségen, és várja az amerikai kiadatási kérelemmel kapcsolatos meghallgatását. Eközben a svéd ügyészek arról beszélnek, hogy az Assange elleni nemi bántalmazási ügyet újra elővették azon állításra alapozva, hogy 2010-ben konszenzusos, de védekezés nélküli nemi kapcsolata volt két nővel.

Sem az eredeti vádemelés, sem az Assange ellen csütörtökön bejelentett újabb vádpontok nem állnak semmilyen módon kapcsolatban azon vádakkal, hogy a WikiLeaks “orosz megbízottként” működött a 2016-os amerikai elnökválasztás során, közzétéve Hillary Clinton kampányfőnökének, John Podestának a privát leveleit. Robert Mueller különleges tanácsadó nyomozói soha nem ajánlottak fel meghallgatást Assange-nak az állítólagos “orosz beavatkozás” vizsgálata során. (1)

(1) – https://www.rt.com/news/460117-us-charges-julian

Új Világtudat

Originally posted 2019-05-24 14:46:14. Republished by Blog Post Promoter