AIDS, spanyolnátha vagy pestis? Mennyire halálos a koronavírus, összehasonlítva a történelem legsúlyosabb járványaival

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Ahogy az új koronavírus fertőzési és halálozási aránya folyamatosan növekszik, az emberek mindenhol egyre inkább aggódnak a fenyegetés miatt, de mennyire komoly ez a vírus a múltbeli járványokhoz képest? – teszi fel a kérdést az Új Világtudat

A szoros összeköttetésben álló globalizált világban egyre inkább előfordulhat, hogy járványok törnek ki. Az utóbbi évtizedekben a fertőző betegségek sokasága hatványozott gyorsasággal vált járványokká, nyomában pedig a pusztulás nyomait láthattuk.

A sertésinfluenza több mint félmillió életet követelt, mióta 2009-ben átterjedt az emberekre. A nyugat-afrikai ebola-járvány több mint 11000 embert ölt meg, a SARS, a madárinfluenza és a kergemarhakór szintén halálesetek százaiért felelős, és bebizonyosodott, hogy a világ okkal aggódik a legújabb betegségek miatt.

Az embereket jelenleg a halálos koronavírustól való félelem tartja a markában, amely több mint 17000 embert fertőzött meg, és több mint 400 halálesetért felelős Kínában. A vírus legalább 20 másik országban is megjelent. Noha a helyzet aggasztó, fontos, hogy más összefüggésben is megvizsgáljuk.

Ezért vegyük sorra az emberi történelem legsúlyosabb járványait és azok következményeit.

A HIV/AIDS 25 millió embert ölt meg 1981 és 2012 között

A HIV/AIDS-et először a Kongói Demokratikus Köztársaságban fedezték fel 1976-ban. A járvány a 80-as évek elején vált komollyá, és továbbra is az egyik legnagyobb csapás, amellyel az emberiség az utóbbi évtizedekben szembesült.

A világjárvány idején a fertőzött 65 millió emberből közel 25 millió ember halt meg a 2000-es évek elején, és csak 2005-ben 2,8 millió embert ölt meg az AIDS.

A HIV-fertőzés megelőzése és kezelése egyaránt jelentősen javult az elmúlt években. Az ENSZ szerint 2018 végén mintegy 37,9 millió ember élt HIV-fertőzéssel, ebből 24,5 millió ember részesült antiretrovirális kezelésben.

Ázsiai influenza következtében 2 millióan haltak meg 1956 és 1958 között

Az ázsiai influenzavírus Kínában jelent meg 1956 elején, majd végül elterjedt Szingapúrban, Hongkongban és az Egyesült Államokban. Noha a pontos halálesetekről szóló statisztikák eltérőek, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint kétéves tombolása során körülbelül kétmillió ember életét követelte. Csak az Egyesült Államoban mintegy 70000 áldozatot szedett.

A kutatások szerint a vírus vegyes fajú törzs, amely madárinfluenza és emberi influenza vírusokból áll. Egyes tudósok szerint a betegség a vadkacsákban kialakult mutációból származik, amely egy már létező emberi törzzsel kombinálódott.

A spanyolnátha 20-50 millió embert ölt meg 1918-ban

Az emberiséget valaha sújtó egyik legsúlyosabb járvány az 1918-os spanyolnátha volt, amely Ázsiából terjedt át Európára és Észak-Amerikára, sőt az Északi-sarkvidékre és a távoli Csendes-óceán szigeteire is eljutott.

Több mint 500 millió ember volt fertőzött és 20-50 millió ember halt bele a betegségbe, mielőtt a járvány 1920 decemberében véget ért. Egyes kutatók becslései szerint a betegség valójában 100 millió életet követelt, amely az akkori Föld lakosságának körülbelül három-öt százaléka volt.

A spanyolnátha és az egyéb influenza járványok között a szokatlan halálozási minta volt a különbség, amely teljesen egészséges fiatal felnőtteket támadott meg.

Sürgősségi kórház a Kansas állambeli Funston Campben, a spanyolnátha járvány idején

A fekete halál következtében 75-200 millióan haltak meg 1346 és 1353 között

Talán az emberiséget valaha sújtó világjárványok közül a fekete halál halálozási aránya volt a legmagasabb, ami 75-200 millió ember életét követelte.

A pestis teljesen tönkretette Európát, Afrikát és Ázsiát, és a kontinensekre olyan bolhák révén jutott el, amelyek patkányokon éltek a kereskedelmi hajókon. A fekete halál hét éve alatt az európai népesség 30-60 százalékát ölte meg.

A Justinianus-pestis 25 millió halálos áldozatot követelt 541 és 542 között

Egy kevésbé ismert járvány, a Justinianus-pestis a Bizánci Birodalmat sújtotta, és becslések szerint mindössze 12 hónap alatt felére csökkentette az európai népességet. Konstantinápoly lakosságának körülbelül 40%-át ölte meg, és csúcspontján a járvány naponta körülbelül 5000 ember életét követelte.

(1) – https://www.rt.com/news/479956-deadliest-pandemics

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel