Aggódnak a németek, hogy ha Trump atomháborút indítana, nem tudnák megállítani

aggodnak a nemetek hogy ha trump atomhaborut inditana nem tudnak megallitani

“Ha Trump nukleáris támadást indítana, vajon mi meg tudnánk állítani.”

– ezzel a mottóval nagyon komoly belpolitikai vita indult meg Németország vezető pártjai között.

Németország részvétele a NATO nukleáris megosztási kezdeményezésében csak növeli a kockázatát annak, hogy katasztrofálisan elszámítják magukat, főleg, hogy Berlinnek semmiféle befolyása nincs Trump óta Washington külpolitikájára. – érvelt egy vezető szociáldemokrata képviselő.

“A Pentagon legfrissebb Nukleáris Jelentése és a taktikai alacsony hatótávolságú nukleáris fegyverek fejlesztése és telepítése egyre inkább világossá teszi, hogy az amerikai vezetés már a továbbiakban nem csak tisztán védelmi vagy elrettentő fegyverekként tekint ezekre.”

– mondta Rolf Mutzenich, az SPD parlamenti frakciójának szóvivője. Ez a parlamenti párt az Angela Merkel vezette konzervatívokkal van szövetségben.

“Gondolhatja azt bárki is, hogy ha Donald Trump nukleáris támadás bevetését tervezné, akkor Németország vissza tudná ettől tartani csak azért, mert néhány rakétát mi szállítunk?” – fogalmazták meg.

A koalíciós partner azonnal azzal vádolta meg az SPD-t, hogy ezekkel a populista megfogalmazásokkal csak aláássák a szövetségi és szolidaritási NATO-kapcsolatba vetett bizalmat, hogy Németország be tudja tölteni ezt a szerepet.

“Az SPD totális nirvanában van, ami a biztonságpolitikát illeti… Az amerikai nukleáris fegyverek mindenekfelett azt a célt szolgálják, hogy megvédjenek minket.”

Korábban tavaly még Emmanuel Macron fogalmazott úgy, hogy a NATO teljesen agyhalott. Vajon az újabb széthúzás ismét ezt fogja megerősíteni?

Ford: SBG Buddha – Vilaghelyzete