A világ újra felosztása zajlik – Covid-19

Olvasom a hírekben, hogy Indiában is leállt a közlekedés és az ipar a járvány miatt, a levegő pedig annyira kitisztult, hogy több száz kilométerről láthatóvá vált a Himalája. Találtam róla valahol egy fotót az interneten, lenyűgöző látvány a város fölött másfél méterre “lebegő”, valójában attól 300 km-re húzódó, gigantikus hegyvonulat.

A környezetvédők ennek bizonyára nagyon örülnek én viszont nem annyira, mert a folyamat visszafele is elsülhet: ha leállítom az ipart, összeomlik a gazdaság, az maga alá temeti az egészségügyet és kitörnek a járványok. Voilá!

Sokáig kerestem magamban a szavakat, hogy mi vonatkozna jellemzően a járvány miatt bekövetkezett, “3. világháborús” állapotokra, de nem jutott eszembe, viszont egy blogon rátaláltam a megfelelő kifejezésre: a világ újrafelosztása. Bingó!

Most látszik igazán, hogy mennyire gyámoltalan az ember, most látszik igazán, hogy szart sem ér a pénz, a dollár, a marketing, és szart sem ér a hipermodern, tömegpusztító haditechnika.

Mert míg New Yorkban a sírokat ássák a Central parkban, a az orvosi berendezéseket, a védőmaszkokat, a járvány elleni segítséget Kínától várja a világ.

Aztán ha jut, akkor marad, és akinek marad, az talán majd kap.
Nekünk, magyaroknak most – öröm az ürömben – szerencsénk van! Egyrészt mert a kormány időben felismerte a bajt és meghozta az intézkedésekeit, másrészt pedig azért van mákunk, mert Kínából érkező gépek naponta tucatjával szállnak le Ferihegyen és hozzák, hozzák és hozzák a teszteket, szájmaszkokat, lélegeztetőgépeket, védőruhákat. Nem kéne elcseszni a “járványt”, főleg ha ilyen “adottságaink” vannak…

Magyarként pedig kitüntetve érzem magam, hogy azon négy ország egyike vagyunk a világon, akinek Kína egy olyan gyógyszert adományozott 400 ezer adagban, amit sikerrel alkalmazott a vírus ellen. Én ezt amíg élek, ezerszer köszönöm és soha, de soha nem felejtem el a kínai népnek és Kínának!

No de térjünk vissza a prózára! A járvány adta fura helyzetet kihasználva a világ újrafelosztása zajlik, de ebben a küzdelemben (szerencsére) nem a fegyverek játszanak.

Azt mondják, hogy a járvány után minden másként lesz. Szerintem ez nem igaz, a járvány után nem lesz minden másként, csak másé. Azé, aki a világot felosztja.

A világ most a segítséget Kínától várja és kapja, ha kapja. Azt hiszem, ez a “vektor” elég pontosan mutatja a jövőt és körvonalazza a várható, ránk vonatkozó, döntő és hosszútávú hatást gyakorló világpolitikai folyamatokat. Hát akkor, nosza!

Tóth Tamás – facebook