A vietnami háború megismétlődésétől tart a venezuelai elnök

Image result for maduro
Nicolás Maduro venezuelai elnök szerdán óva intett egy katonai beavatkozástól Latin-Amerikában. Ne engedjük, hogy Vietnam megismétlődhessen Latin-Amerikában! – mondta az amerikai népnek szánt, négyperces videoüzenetében, amelyet a Facebookon tett közzé. Maduro szerint országa médiaháború és lélektani hadviselés célpontja.

Készülőben van egy kampány, amelynek célja, hogy igazoljon egy, Donald Trump amerikai elnök kormánya által előkészített, pénzelt és aktívan támogatott államcsínyt Venezuelában

– állította Nicolás Maduro. A venezuelai vezető az amerikai nép támogatását kérte Trump beavatkozásának megakadályozásához. Maduro szerint a helyzet nagyon hasonlít a 2003-as iraki háború felvezetéséhez, amikor az Egyesült Államok Szaddám Husszein akkori iraki elnök állítólagos tömegpusztító fegyvereivel indokolta a katonai közbelépés szükségességét.

Ezeket a fegyvereket azóta sem találták meg. Mivel azt nem találhatják ki, hogy Venezuela és Maduro tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, minden nap egy új képet vagy hírt eszelnek ki, hogy igazolhassák a venezuelai beavatkozást – jelentette ki az elnök.

Image result for maduro

Maduro szerint a valódi cél Venezuela kőolajának és ásványkincseinek megszerzése, mivel a latin-amerikai ország rendelkezik a legnagyobb ismert olajkészletekkel a világon. Ha az Egyesült Államok beavatkozást tervez, rosszabb Vietnamban lesz része, mint amit el bír képzelni

– figyelmeztetett a politikus. A vietnami háború a hidegháborús konfliktusok egyike volt, amelyben az Egyesült Államok az ideológiai alapon kettéosztott Vietnam déli részén létrejött kormányt, míg a Szovjetunió a kommunista Észak-Vietnamot támogatta.

Az amerikai hadsereg körülbelül egy évtizedig aktív résztvevője volt a katonai konfliktusnak, amelyben 2,5 millió amerikai katona vett részt. A háborúban vietnamiak milliói és amerikai katonák tízezrei veszítették életüket. Venezuelában azután szélesedett ki a belpolitikai válság, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament vezetője múlt szerdán egy tüntetésen ideiglenes elnökké kiáltotta ki magát. Guaidót több ország támogatásáról biztosította. Maduro puccsnak minősítette a történteket.

Forrás: MTI. Fotó: MTI/EPA/Miguel Gutierrez