A tech-guruk elzárják a kütyüket gyerekeiktől, bezzeg a mieinket rabságba taszítják velük

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

A Szilícium-völgy magas beosztású techmoguljai, akik sokszor dollármilliárdok felett döntenek és újabbnál újabb fejlesztésekért felelnek, privát életükben nem rajonganak a technológiáért.

A techcégek vezetőinél kevesen tudhatják jobban: a gyerekek minél hamarabb kezdik el használni a technológiát, annál nagyobb eséllyel alakul ki náluk élethosszig tartó szokás, rosszabb esetben függőség.

Ezért saját gyerekeiknél szigorúan limitálják a számítógép, telefon, tablet előtt töltött időt, a szigorúbbak pedig olyan iskolát választanak a kicsiknek, ahol techmentesen zajlik az oktatás.

A Silicon Valley Community Foundation 2017-es felmérése, melyben 907, a Szilícium-völgyben élő szülőt kérdeztek meg, arra az eredményre jutott, hogy a szülők technológiába fektetett bizalmuk ellenére komolyan aggódnak a gyerekek pszichológiai és szociális fejlődése miatt.

A legismertebb cégóriások, így a Microsoft és az Apple vezérei is az antitech trend mellett tették le a voksukat. 2007-ben Bill Gates saját lányán figyelte meg a videójáték-függőséget és ekkor döntött úgy, hogy szabályozni fogja a telefonok és a számítógép használatát. Ez később a családi házirend része is lett: a gyerekek nem kaphattak telefont, amíg be nem töltötték a 14-et.

Steve Jobs, aki 2012-ben bekövetkezett haláláig az Apple élén állt, 2011-ben a New York Times-nak adott interjújában azt mondta, hogy eltiltotta a gyerekeit az akkor még új iPadtől. Otthon Jobséknál sem lehetett bármikor kütyühöz nyúlni, Bill Gates-hez hasonlóan a szülők szabályozták a gyerekek képernyőidejét.

Tim Cook jelenlegi Apple vezér szintén követi a filozófiát, a közösségi médiumokra is kiterjeszti a tiltást. Mások is felemelték a szavukat szélesebb közönség előtt, volt olyan is, aki korábbi karrierjét hátrahagyva, teljesen techmentes életet él a családjával.

“Ha belebújsz egy kütyübe, attól nem várhatod, hogy fejlődjön a hosszú távú koncentrációd” – mondta Taewoo Kim, a One Smart Lab vezető mesterséges intelligencia fejlesztője a Business Insidernek.

A mérnök unokaöccseit és unokahúgait minden évben elviszi egy technológiamentes vakációra, ahol meditálni tanulnak, puzzle-lel és társasjátékokkal játszanak. Egyre többen érzik tehát úgy, hogy a gyerek kezébe nem való a telefon, hiszen hosszú távon nagyobb esélye van a függőség kialakulásának és koncentrációs problémák is felléphetnek, ha többet vannak a képernyő előtt, mint a szabadban.

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel