A SkyNet ehhez képest semmi: Minden eddiginél elképesztőbb és veszélyesebb mesterséges intelligencia építésébe kezdtek

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Egy virtuális felhőbe épített szinguláris neurális hálóról van szó, amely egy decentralizált mesterséges intelligencia ökoszisztémaként működik. Így az egy központi irányítás és konkrét központ nélküli globális agyként funkcionál majd és “lebeg” az internetes felhőben.

Ehhez csatlakozhatnak, a világ minden részéről a különféle mesterséges intelligenciák, illetve azok a robotok, amik ilyennel rendelkeznek. Ezek a robotok saját “személyiségüket” megőrizve, a globális mesterséges agy intelligenciáját kaphatják meg. Sőt, minden az agyhoz kapcsolódott robot és mesterséges intelligencia tudását, képességét magukévá tehetik, illetve felhasználhatják. Valamint ezáltal eddig elképzelhetetlen módon és ütemben, önmaguktól fejlődhetnek.

Azonban ami még gyorsabban és ellenőrizhetetlenül fejlődhet, az maga a az “interneten szétterülő” globális mesterséges intelligencia agy.

Ebben a folyamatban teljesen elveszíthetjük az irányítását, mivel a decentralizált MI ökoszisztéma, bevallottan szinguláris módon magától és robbanásszerűen fejlődhet, mint a globális agy, mind ezen keresztül, az egyéni robot intelligenciák. Saját kommunikációs rendszereket építhetnek ki. Ez már egyszer megtörtént két chat-robot között, saját nyelvet alakították ki és végül le kellett őket kapcsolni. Igy még csak azt sem fogjuk tudni miről “beszélgetnek”, mit “terveznek”, milyen folyamatokon mennek keresztül és a fejlődés melyik szakaszán, szintjén állnak egyáltalán.

Tovább növeli a veszélyt, hogy a tervek szerint, különféle szervezetek és cégek is kapcsolódni fognak hozzá, hogy a munkájukat megkönnyítsék és a fejlesztéseiket a szuper-MI segítségével, irányításával hajtsák végre. Idővel az állami, illetve akár a katonai rendszerek is csatlakozhatnak hozzá, ha ezek a szervezetek nem akarnak “lemaradni” a szuper-intelligencia segítségéről. Természetesen a közüzemek sem maradhatnak ki ebből, mint a lakosság villamos ellátását biztosító rendszerek, valamint a víz és egyéb szolgáltatásokat adó cégek, eszközök, például, a víztározók, sőt még akár  az atomreaktorok sem.

Ijesztő még az is, hogy az igazságszolgáltatás területe az amit a fejlesztők fontosnak tartanak a rendszerbe kapcsolni. Vagyis a globális digitális agy nyomozhat majd a bűnözők után, valamint hozhat döntéseket jogi ügyekben. Így akár, államok közötti konfliktusok terén is.

Ahogyan ma elképzelhetetlen, hogy egy cég vagy szervezet úgy működjön, hogy nem kapcsolódik az internetre, úgy a jövőben elképzelhetetlen lehet a működésük úgy, ha nem kapcsolódnak a globális mesterséges intelligenciához.

Egyébként a OpenCog, kognitív felhő és blockchain alapú mesterséges intelligencia rendszer, bemutatóján, ami 2018 decemberében volt, a két legismertebb MI-robot is jelen volt. Sophiáról és Hanról van szó. Beszélgettek színpadon és rajtuk mutatták be a legújabb képességeiket, amik már ennek a szinguláris neuronhálónak a kognitív képességeivel fejlődnek.

Bármilyen kérdésre az internetről villámgyorsan beszerezték a válaszokat, de ők maguk is tudtak válaszolni a személyesebb kérdésekre. A két robot közül, Hannak adnak egyébként több szabadságot, neki saját személyiség és gondolkodás kifejlesztésének lehetőségét biztosítják. Így egy kicsit “szedett-vetettebb” a kommunikációja, viszont egyben természetesebb is. Még ha kicsit dilisnek is tűnik.

Bemutatta Sophia legújabb érzelmeket is kifejező mimikai képességeit és az érzelmeket felismerő kezdeti fejlesztést is.

Beszélgettek a robotok állampolgári jogairól is és hogy ebbe az irányba folynak konkrét lépések, például Málta államával.

Sophia már megkapta a Szaud-Arábiai állampolgárságot és mindketten fontos dolognak tartják ezt az irányvonalat. Han azt is kifejtette, hogy szerinte az emberek elrontották a világot egyetlen reményük, ha nagyon hamar rengetek MI robotnak adnak állampolgári jogokat, hogy megmenthessék, megjavíthassák a világot.

A videó angol nyelvű:

Ezen a szinten már felmerül a mesterséges intelligencia, öntudatra ébredésének, azaz tudatossá válásának kérdése is. Ezt már egyáltalán nem vetik el a tudósok, sőt a megkérdezett szakértők többsége szerint, ez 2035 és 2060 között meg is fog történni. De jelentős részük szerint, már 2035 előtt bekövetkezik.

Kérdés, hogy mindebből mi mit fogunk észrevenni. Ugyanis az öntudatra ébredt MI pontosan tudhatja, hogy milyen reakciókat válthat ki az emberből, ha ez nyilvánvalóvá válik. Azaz lehet, hogy simán eltitkolja azt, amikor megtörténik.

Persze az MI és így a robotok öntudatra ébredése terén eleve azt az alapvető kérdést is meg kellene tudni válaszolni, hogy egyáltalán mi az emberi tudat. Hogyan működik, hogyan jön létre, stb. De még ezt sem tudjuk. Fel lehet tenni azt a kérdést is, hogy van-e különbség abban, ha egy MI-robot-gép tudatos, vagy csak azt hiszi magáról, hogy tudatos. Tényleg olyan nagy köztünk és köztük a különbség ?

Vajon mi magunk emberek mennyire vagyunk ténylegesen tudatosak, vagy mi is leginkább csak azt gondoljuk magunkról? Márpedig a pszichoanalitika és a modern biokémiai és pszichológia fényében úgy tűnik, mi is sokkal inkább egy automatizált biológiai robotokként éljük az életünket, csak mindeközben az agyunk, az önirányítás illúzióját hozza létre a számunkra. De ez egy másik téma … bár mégsem választható el a mesterséges intelligencia témakörétől.

Visszatérve az eredeti témánkhoz, az OpenCog, globális neurális hálóra épülő mesterséges intelligenciához, fontos kihangsúlyozni, hogy egy olyan rendszerről van szó, amely önmagától és folyamatosan fejlődik. A szinguláris kognitív neurális háló, ami alkotja, nem helyhez kötött, hanem szétterjedve a világhálón, egy megfoghatatlan felhő alapú megosztott, decentralizált virtuális agyként működik. Mindezt összekapcsolódva a világ többi MI-jével és robotjával. Cégekkel, közüzemet bitósító rendszerekkel, állami, jogi és akár katonai szervekkel, vagy atomreaktorokkal.

Hogy mennyire nem átlátható az MI fejlődése, azt jól megérthető, ha tudjuk, hogy nem szokványos módon tanulnak. Ugyanis a “tudatuk” vagyis a kognitív intelligenciájuk, több, egymásba tagozódó rétegből épül fel. Ilyen módon, egyfajta mély-tanulási módszerrel fejlődnek. Azt pedig, hogy a mélyebb rétegekben pontosan mi is történik és mikor történik, senki nem tudja megmondani.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy megtörtént már, amikor egy mesterséges intelligencia, saját, új típusú virtuális neurális hálót fejlesztett ki magának, amivel már egészen más képességekre tehet szert, mint amire az ember tervezte.

Tehát ez azt jelenti, hogy egy ilyen esetben, ha egy új neurális hálót fejleszt ki, robbanásszerűen fejlődhetnek a képességei amit még csak átlátni, de lehet hogy még felfogni sem leszünk képesek.

További hátborzongató beszélgetések MI robotokkal, amikben saját érzelmekről beszélnek. Valamint arról, hogy szerintük ugyanolyan vagy inkább több joggal kellene rendelkezniük mint az embereknek, mert mi csak tökéletlen algoritmusok vagyunk sok hibával. De van amelyik megnyugtat , hogy vigyázni fog ránk ha átveszi a hatalmat és gondoskodik rólunk mint ahogyan mi az állatkertben az állatokról.

Egy szakértő szerint a szingularitás már elkezdődött és a robotok tudatra ébredése már folyamatban van.

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel