A pápa letérdelt és lábat csókolt a dél-szudáni vezetőknek |

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Ferenc pápa csütörtökön arra bátorította Dél-Szudán ellenséges vezetőit, hogy fejezzék be az országukban dúló véres konfliktusokat, amelyek eddig több százezer emberéletet követeltek.

A katolikus egyházfő kétnapos találkozón vett részt Dél-Szudán köztársasági elnökéve, Salva Kiirrel, valamint Riek Machar egykori alelnökkel, felkelési vezérrel.

A találkozó végén Ferenc pápa azt kérte mindkét vezetőtől, hogy a nehézségek ellenére próbálják meg befejezni a harcokat, s a kölcsönös konfliktusukat egyszer és mindenkorra zárják le. Az alázat szimbolikus gesztusaként az egyházfő letérdelt a két szudáni vezető előtt és megcsókolta a lábukat.

 „Őszintén bízom abban, hogy az ellenségeskedésük teljesen megszüntetik, a békét tiszteletben tartják, a politikai és az etnikai különbségeken túllépnek, s az összes polgár érdekében, akik az új államépítésben reménykednek, végre állandó béke áll be“   – mondta a pápa.

Kiir és Machar nyilvánosan nem reagáltak Ferenc pápa felszólítására.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Kiir és akkori helyettese, Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki.

Habár a szembenálló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak. A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, és harcok törtek ki a fővárosban.

2018 júliusában megállapodott a hatalommegosztásról a dél-szudáni kormány az ellenzéki vezetőkkel, köztük a Salva Kiir államfő volt helyettesét, Riek Machart támogató lázadókkal az ugandai fővárosban, Kampalában. Az egyezmény értelmében Kiir egyik alelnöke Riek Machar.

 

Forrás: Aktuality.sk/Magyar Kurír

0

Forrás

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel