A nemierőszak-tevők 88 százaléka migráns

Svédországban a nemi erőszak miatt elítélt személyek túlnyomó többsége migrációs hátterű személy – derült ki az Aftonbladet által végzett kutatásból. Az etnikai profilozás tabunak számít a skandináv országban, de ehhez hasonló kutatások mind gyakrabban készülnek.

Svédországban 112, nemi erőszakért elítélt személy közül 99 fő rendelkezik migrációs háttérrel – írja az Aftonbladet svéd napilap. A kutatás szerint az utóbbi négy év folyamán négyszeresére nőtt az elkövetett csoportos nemi erőszakok száma. A 112 elítélt közül 82 Európán kívül született – a svéd lap szerint a nemi erőszak bűncselekmények nagy részét afrikai és arab országokból érkező személyek követik el.

A lap szerint a 112 fő közül 42-en svéd állampolgárok, vagyis olyan személyekről van szó, akik nem-európai országból érkeztek, annyi ideje élnek itt, hogy megszerezték az állampolgárságot, és az európai országban töltött hosszú idő ellenére követtek el nemi erőszakot.

A kutatásból kiderült, hogy a migránsok főként gyermekeket erőszakolnak meg. Az áldozatok átlag életkora 15 év.

A legtöbb ilyen bűncselekmény zárt ajtók mögött történt, és ismert olyan eset is, amikor az áldozat később öngyilkos lett. A kutatás szerint az elkövetők nagy része “eltorzult nézetekkel rendelkezik a szexualitással kapcsolatban”, és szemmel láthatóan nem tudott beilleszkedni az európai társadalomba.