A mentelmi jogért ül be a Parlamentbe, a földeket külföldiek kezére játszó stróman hálózat miatt Hadházy Ákos?

“A parlamenti mandátum felvétele, vagy fel nem vétele kapcsán azt is át kell gondolni, hogy miután beleköptem a levesükbe, az a mentelmi jog, vagy az a státusz, amit egy parlamenti képviselői hely jelent, ez védi vagy mennyire védi az embert” – mondta Hadházy Ákos nem sokkal az áprilisi választások után a Hír TV egyik műsorában. Mindez arra enged következtetni, hogy az LMP egykori társelnöke előbb-utóbb mégis beül a Parlamentbe, mert a földügyeivel kapcsolatos nyomozások miatt szüksége lesz a képviselői hellyel járó mentelmi jogra. Hadházy egyelőre csak a megbízólevelét vette át, az esküt nem tette le. Információink szerint azonban erre hamarosan sor kerül a következő parlamenti ülések valamelyikén. 

Kiderült kinek a kezére akarta átjátszani Hadházy strómanokkal a magyar földeket

A Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője szerint, dokumentumok bizonyítják, hogy az ellenzéki politikus apja és anyja egy strómanhálózat tagjaként segített kijátszani a földtörvényt, és valószínűleg egy német üzletember kezére akartak játszani magyar földeket csaknem 800 millió forint értékben.

Az LMP-s politikus kétségbeesetten menekül a felelősségre vonás elől a földügyei miatt

– fogalmazott Halász János, egyúttal emlékeztetve, hogy Hadházy Ákos korábban arról beszélt, ha a Fidesz nyer, akkor be sem ül a parlamentbe.

Ehhez képest most már arra készül, hogy felveszi a mandátumát, a mögé bújva akarja megúszni a felelősségre vonást

A politikus szerint az már hetekkel ezelőtt kiderült, Hadházy Ákosék földügyei felvetik a bűncselekmény gyanúját. „Hadházy Ákosék több százmilliós földliciten vettek részt, és strómanszámláról fizették ki a 30 millió forintos előleget” – mondta Halász János.

Felszólítjuk Hadházy Ákost, hogy a trükközés helyett adjon végre egyenes válaszokat a bűncselekménygyanús földügyeire

– zárta nyilatkozatát Halász János.

Még április 12-én, tehát az országgyűlési választás után pár nappal volt a vendége Hadházy Ákos a Hír TV Peron című műsorának. A közel 20 perces adásban nem csak az ellenzék választási vereségéről volt szó: arról is kérdezték a képviselőt, hogy felveszi-e a mandátumát. Az LMP egykori társelnöke ugyanis korábban egy interjúban azt mondta: ha Fideszes többség lesz 2018-ban, nem ül be az Országgyűlésbe. A kérdésre válaszolva Hadházy Ákos elmondta, több mindent át kell gondolnia, például azt, hogy választások útján le lehet-e még győzni ezt a kormányt.

Ha azt mondaná az ember, hogy nem lehet választáson legyőzni, akkor miért megy be a Parlamentbe és miért játssza el azt a Parlamentet? 

Azt is át kell gondolni, hogy egy „nem tiszta” és „nem tisztességes” választást legitimál-e az ember – sorolta. Arról is beszélt, mérlegelnie kell azt is, hogy Szekszárdon mindenkitől azt hallja, hogy nehogy cserben hagyja őket, és esetében van egy személyes kérdés is – tette hozzá. (Ez 09:50-nél hallható a videón).

El kell mondani őszintén, személyes kérdés is, az pedig az, hogy utána mennyire fogják az embert kicsinálni egy ilyen választás után, amikor úgymond beleköptem a levesükbe, ebbe a nagyon piszkos levesükbe. És az a mentelmi jog, vagy az a státusz, amit egy parlamenti képviselői hely jelent, ez védi vagy mennyire védi az embert. Engedtessék meg, négy gyerekem van, ezt is el kell mondani”   

Ez utóbbi megnyilvánulásából arra lehet következtetni, hogy Hadházy Ákos végül mégis csak úgy dönt, hogy beül a parlamentbe, még pedig azért, mert a földügyeivel kapcsolatos nyomozások miatt szüksége lesz a képviselőknek járó mentelmi jogra.

Ismert, korábban a PestiSrácok.hu is foglalkozott azzal, hogy dokumentumok bizonyítják: Hadházy Ákos édesanyja és édesapja is egy hálózat tagjaiként kijátszhatták a földtörvényt. A hálózat egy német-magyar szőlősgazda, Twickel György kezére akart játszani magyar földeket csaknem 800 millió forint értékben. Az ügyben a Nemzeti Földalapkezelő az ügyészséghez fordult, Budai Gyula pedig a Fidesz-KDNP nevében feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen.