A magyarok antiszemiták, a szélsőjobboldal foglyul ejtette Magyarországot – Holland baloldali politológus a Népszavának

A kampányban vége felé igyekeznek külföldről is pár rúgást és ütést bevinni Magyarországnak a balliberális oldalról. A Népszavának adott interjújában Cas Mudde politológus, a Guardian publicistája tételesen kifejti, hogy a magyarok antiszemiták, alacsonyak az elvárásaik és ezért szavaznak Orbánra, aki nyilvánvalón szélsőjobboldali vezető, de okosabb, mint a többi hasonszőrű európai politikus.

Mudde ezen kívül számos eszement állítást fogalmaz meg az interjúban hazánkról és a jelenlegi kormányról.

Megtudjuk a felkészült politológustól azt is, hogy Orbánt utálja az európai pártcsaládja, ezért most nagyon megcsappant az európai vonzereje is, 10 éve nem volt ilyen rossz helyzetben. Rendívül eredeti módon próbál éket is verni a főgonoszok között, ugyanis utal arra, hogy Salvini berobbanása rosszat tett Orbánnak, akire korábban az európai szélsőjobb hivatkozott.

A csillaga tehát halványul Mudde szerint és a EPP-ben való maradásért küzd. A Guardian publicistája kifejti azt is, hogy Orbán egyesíthetné a radikális jobboldali erőket, de Salvini miatt háttérbe szorult.

Kitér arra is, hogy Magyarországot a radikális jobboldal foglyul ejtette, majd azt a sokszor cáfolt, unalomig ismert tézist szajkózza, hogy mivel Soros György zsidó, ezért emiatt utálja Orbán és utáltatja meg a társadalommal a spekulánst. Hozzáteszi azt is, hogy iskolázottságtól függetlenül nagy hazánkban az antiszemitizmus, nem úgy, mint más országokban.

Mudde szerint az EPP-vel való küzdelem a vége felé közeledik, de amíg korábban Orbán majdnem le tudta győzni Merkelt, most sokkal gyengébb. A teljes interjút elolvashatják ITT.