A magyar kormány blokkolja a NATO-Ukrajna-csúcsot


December 4.-én és 5.-én NATO-Ukrajna-csúcstalálkozót tartanának Brüsszelben, de valószínűleg elmarad az esemény, mert a magyar kormány továbbra is blokkolja az ukrán integrációs törekvéseket.

A Népszava értesülése szerint 29 tagállam közül egyedül Magyarország az, amely ezen az állásponton van, a magyar kormány több mint egy éve tesz keresztbe bármilyen közös fórumnak Kijevvel a NATO-ban.

A magyar álláspont oka az ukrán kisebbségi nyelvtörvény, amely Budapest szerint diszkriminatív módon sújtja az ukrajnai kisebbségek nyelvhasználatát.

Kijevben arra hivatkoznak, hogy a törvény elsősorban arra irányul, hogy az érintettek az iskolai tanulmányaik végére tanuljanak meg ukránul, mert csak így tudnak részt venni az állam életében. Nem hivatalos formában ilyenkor ukrán részről persze azt is hozzáteszik, hogy a jogszabály amúgy is az orosz kisebbséget célozza.

Ettől függetlenül tény, hogy az ukrán kormány máig nem teljesítette a júliusi EU-Ukrajna csúcson írásban tett vállalásait a törvény módosítására, annak hatályba léptetésének kitolására 2023-ig.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük