A magyar férfi, aki mellett felrobbant a Csernobili reaktor és mégis túlélte az atomkatasztrófát

Sokan azok közül sem úszták meg, akik nem közvetlenül a 4-es blokknál, hanem az erőmű közelében voltak. Horváth Zoltán elképesztő története!

Csernobil katasztrófájára mindenki emlékszik még. Az 1986 április 26-án felrobbanó erőmű a valaha volt egyik legnagyobb atomkatasztrófát szülte.

Több százezer ember volt közvetlen kitéve a halálos sugárzásnak, Európa-szert pedig több tíz millióan kaphattak különféle sugárdózist.

Még ma sem lehet felbecsülni, hogy a mekkora “károkat” szenvedtek el az elkövetkező generációk.

Akik a reaktor közelében voltak akkor amikor felrobbant, azok közül szinte senki sem él már, sőt, sokuk napokkal, hetekkel később meg is halt…

Kevesen tudnak arról a magyar főmérnökről, aki szintén közvetlenül átélte Csernobil borzalmát, mégis csodával határos módon megúszta a halálosnak ígérkező kalandot.

1986. április 26-án hajnal fél kettőkor, az első robbanáskor dr. Horváth Zoltán egyetemi tanár az igazak álmát aludta nagyjából 10 kilométerre a reaktortól.

Horváth Zoltán elmondása alapján emlékezett is rá, hogy előző este, 25-én ép ágyát vetette, amikor mutatták neki a kollégák az erőművet a távolban.

“Amikor újra rápillantottam az erőműre, egyből feltűnt, hogy előző nap még gömbölyded teteje volt, aznap reggel viszont már furcsán lapos.”

Ekkor még nem is tudta, mekkora veszélyben van az élete.

Csak az vált gyanússá számára aztán, hogy Monori István kijevi főkonzul a kezükbe nyomott két vonatjegyet, majd Odesszába küldte őket azonnal, bár eredetileg még Kijevben éjszakáztak volna Monorinál.

Április 30-án jöttünk haza repülővel. A gépen volt egy Népszabadság, amiben két sor volt arról, hogy Csernobilnál reaktorbaleset történt. Amikor landoltunk Ferihegyen, a jugoszláv utasokat már fehér köpenyes orvosok várták, sugármérővel

– mesélte.

Nagyon sokan meghaltak a katasztrófában azért, mert közvetlenül az erőmű 30 km-es sugarában tartózkodtak a robbanás pillanatában és az azt követő napokban.

Nem tudni, hogy Horváth Zoltán az egyetlen magyar-e aki csodával határos módon nem betegedett meg végül, de nagyon sok hír volt annak idején arról, hogy évtizedekkel később sok halálos magyar áldozata volt Csernobilnak.

A sugárzás ugyanis évtizedekkel később ölte meg azokat, akik arra felé tartózkodtak vagy jártak akkoriban.