A lengyel elnök, megvédte a függetlenség napi menetet: Idén állami rendezvényként tartják meg Varsóban


Andrzej Duda elnök védnökséget vállal a rendezvény fölött

Állami rendezvényként tartják meg Varsóban vasárnap, Lengyelország függetlensége visszaállításának 100. évfordulóján az úgynevezett függetlenségi menetet, miután a varsói főpolgármester betiltotta a nemzeti körök által szervezett hagyományos november 11-i felvonulást – jelentette be a lengyel államfő szóvivője.

A menetet a lengyel kormány fogja szervezni, és Andrzej Duda elnök védnökséget vállal felette – tudatta a szóvivő szerda este, az államfő és Mateusz Morawiecki kormányfő soron kívüli találkozóját követően.

Egyeztetésük válasz volt arra, hogy a leköszönő, a mai ellenzéki Polgári Platform jelöltjeként megválasztott sokéves varsói főpolgármester, Hanna Gronkiewicz-Waltz aznap délelőtt – többek között biztonsági okokra hivatkozva, valamint az Európai Parlament októberi, az uniós tagállamokat a “neofasiszta erőszak” megelőzésére felhívó határozatára is reagálva – betiltotta a menetet. A menet szervezői, a parlamenten kívüli úgynevezett nemzeti körök bírósági fellebbezéssel reagáltak Gronkiewicz-Waltz bejelentésére, és kilátásba helyezték, hogy az akciót a tiltás ellenére is megtartják.

Amint az államfő szóvivő bejelentette, az állami szervezésű felvonulást a betiltott menet útvonalán tartják meg, ugyanabban az időben. Minden lengyelt részvételre hívnak, akár baloldali, akár jobboldali szimpatizáns – fűzte hozzá.

Kommentátorok szerint az előző években résztvevők tízezreit, ezen belül gyermekes családokat vonzó függetlenség napi menet betiltása növelte volna a provokációk veszélyét szélsőjobb- és szélsőbaloldali erők részéről egyaránt.

Tavaly a menetet mintegy 60 ezer ember részvételével tartották meg. Felbukkantak rajta rasszistaként értelmezhető transzparensek. Ezeket elítélte közvetlenül a felvonulás után mások között Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke és Andrzej Duda államfő is. Kaczynski ugyanakkor lengyelországi viszonylatban “a legmarginálisabb margónak” minősítette a rasszista incidenseket, és azt sem zárta ki, hogy a meneten provokációk történhettek. A rasszista jelszavaktól a menet szervezői is elhatárolódtak.

A függetlenség napi varsói eseményekre hivatkoztak az Európai Parlament egyes képviselői is a tavaly novemberi, a lengyel jogállamiságról rendezett vitán. Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető akkor azt mondta, hogy “több ezer fasiszta, újnáci, fehér fajvédő masírozott Varsó utcáin”. Szavai felháborodást keltettek Lengyelországban.

A függetlenség napja a legnagyobb lengyel nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 éves felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát. A 100. évforduló alkalmából az utóbbi hónapokban számos rendezvényre került sor, az ünnepségsorozat vasárnap tetőzik, közte sok hivatalos állami rendezvénnyel.

 


Like it? Share with your friends!

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük