A legfőbb ügyész választási csalással gyanúsít egy jobbikos képviselőt, Jakab szerint teljesen rendben van pénzt ajánlani a visszalépésért

Polt Péter legfőbb ügyész szerdán kezdeményezte Kövér Lászlónál Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség közleménye a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a megalapozott gyanú szerint Farkas a 2018. tavaszi országgyűlési választáson Bács-Kiskun megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületének egyik jelöltjeként 600 ezer forintot ajánlott az LMP jelöltjének, ha visszalép a választási küzdelemből.

Farkas az ügyészség szerint 2018. február 17. és 2018. március 19. között – pontosan meg nem határozható időpontban –, szóban tett ajánlatot Midi Melánia Mirabella összesen 600 ezer forintot kitevő kampányköltségeinek kifizetésére. A visszautasított ajánlattételről hangfelvétel is készült, készítőjének kiléte ma sem világos.

Ezen Farkas azt fejtegeti, hogy minden szavazatra szüksége van, ezért szeretné elérni az LMP-s visszalépését. Midi Melániának ugyanis szerinte még annyi esélye sincs legyőzni a fideszes képviselőt (a későbbi győztes Bányai Gábort), mint a jobbikos indulónak.

Midi Melánia viszont azzal hárítja el a kérést, hogy „végigcsinálta mínusz tízben az ajánlásgyűjtést”, ráadásul megrendelte a plakátokat, szórólapokat, ami legalább 600 ezer forintos kiadás. Ezt egy jelölt tudja finanszírozni az államtól kapott 1 millió forintból, ám visszalépés esetén értelemszerűen nem jár ez a pénz. Farkas ennél a pontnál veti fel, hogy

ha kifizetjük, akkor visszalépsz?

Midi erre zavartan nevetve megjegyzi, hogy „ez kicsit azért erős volt”. Farkas a felvétel nyilvánosságra kerülése után azt állította, hogy a hangsúlyából is érződik, hogy csak „vicces felvetés volt”, de ennek ellenére elismerte, hogy hibázott.

Hallgasd meg a hangfelvételt:

A legfőbb ügyész szerint viszont az ügy nem vicc, és Farkas Gergely cselekménye a választás rendje elleni bűntett megállapítására alkalmas, az országgyűlési képviselő gyanúsítottként történő kihallgatása ezért indokolt.

A Jobbik szerint nem választási csalás pénzt ajánlani a visszalépésért

“Magyarországon bárki visszaléphet, azt hogy ezt ingyen tenné, vagy pénzért, az az ő saját belátásán múlik” – mondta Jakab Péter a Jobbik szóvivője az Indexnek.

Jakab elmondta, hogy képviselőtársának ez a visszalépésért cserébe 600 ezer forintnyi költség kifizetése megjegyzés “komolytalan volt”, “ezért Polt Péter a viccet vizsgálja”.

“Hozzáteszem, hogy ha komolyan is gondolta volna Farkas Gergely azt, amit mondott, még az sem minősülne választási csalásnak, hiszen ma Magyarországon egyelőre még bárki visszaléphet a választástól. Jogi abszurditás” – mondta Jakab. A kérdésre, hogy függetlenül attól, hogy komolyan, vagy komolytalanul mondta-e a mondatot (ez a hangfelvételből nem derül ki), a felajánlás, hogy visszalépésért cserébe 600 ezer forintnyi költségét fizetik ki az LMP-s jelöltnek, az nem veti-e fel mégis a választási csalás gyanúját, Jakab azt mondta:

Mi is jogászokkal néztük meg, és azt mondják, hogy nem. Az, hogy valaki ingyen, vagy megtérítik a költségét, de szabad elhatározásból lép vissza… ha valakit kényszerítenek, az nyilván egy más történet. De ilyen itt nincs. Magyarországon bárki visszaléphet, azt hogy ezt ingyen tenné, vagy pénzért, az az ő saját belátásán múlik.

Jakab szerint ez egyáltalán nem jogi kérdés, hanem politikai: ez egy politikai leszámolás, aminek az áll a hátterében, hogy a Fidesz aggódik az ellenzéki együttműködés miatt. A jobbikos politikus szerint ez ennek a része, Polt Péter segítségével most az együttműködők közé megpróbálnak éket verni.

(Index nyomán)