A kutatók mélyen az agyban találtak egy "tudatkapcsolót"

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Ismét egy érdekes írás jelent meg az Új Világtudaton

Hihetetlen, hogy mennyire nem értjük még ma sem az emberi test és az agy működését, és maga a tudat továbbra is a tudomány egyik legnagyobb rejtélye. Ami furcsa, mert bizonyos értelemben ez az egyetlen dolog, amiben biztosak lehetünk.

Nem számít, hogy az élet szimuláció, vagy akár valóban létezik-e, tudjuk, hogy szubjektív tapasztalataink vannak, és ez lehet az egyetlen igazság, amelyben mindannyian biztosak lehetünk.

Az a tény, hogy ez a szubjektív élmény kikapcsolható, akár mély alvásba zuhan valaki, akár kiütik vagy altatásba kerül, semmi mást nem ad, csak kiegészíti az egész dolog furcsa jellegét.

Most úgy tűnik, hogy a madisoni Wisconsini Egyetem kutatói kisebb áttörést értek el ezen a rejtélyes területen. A Neuron folyóiratban közzétett tanulmányban a csoport kimutatta, hogy 50 Hz frekvencián a központi oldalsó talamusz elektromos stimulációja – egy olyan terület, amelyet egykor főleg relé, erősítő és feldolgozó állomásnak gondoltak – képes volt kizökkenteni makákó majmokat egy altatott állapotból, és normális ébrenléti állapotot váltott ki. (1)

A tudósok régóta tanulmányozzák a talamuszt, amely az agyban mélyen ül az agytörzs közelében, hogy megtudják, milyen szerepet játszik az alvásban, az ébrenlétben, a tudatosságban és az éberségben. Ám ez a kutatás, amelyben a célzott elektromos stimulációt egy adott területre alkalmazták, még jobban leszűkítette a kutatást, mint korábban valaha.

A tanulmányban használt elektródok jobban igazodtak az agyszerkezet alakjához, és az elektromos stimulációt úgy tervezték, hogy utánozza egy normál, ébrenlévő agy működését.

Megállapítottuk, hogy amikor stimuláljuk ezt az apró agyi területet, felébreszthetjük az állatokat, és visszaállíthatjuk az összes olyan idegi tevékenységet, amelyet ébrenlétkor általában a kéregben látunk,” – mondja Juri Saalmann adjunktus, a tanulmány vezető szerzője. “Úgy viselkedtek, mintha ébren lennének. Amikor kikapcsoltuk a stimulációt, az állatok egyenesen visszatértek az eszméletlen állapotba.

A kutatók remélik, hogy ez a felfedezés segíthet a “tudatzavarban” szenvedő embereknek – például ki lehet hozni az embereket kómából tudatosságot beindító eszközökkel, vagy lehetőséget adhat a narkolepsziában szenvedőknek az önstimulációra, amikor nem a megfelelő időben alszanak el.

Sőt, az aneszteziológusok ezeket az eredményeket arra használhatják, hogy megfigyeljék azt, hogy a betegek megfelelően mélyen alszanak-e, és mikor kezdhetnek felébredni, elkerülve néhány ritka, de traumatikus műtéti élményt.

Az is érdekes lehet, vajon gyógyítható-e a módszerrel az álmatlanság, vagy képes-e valaki kikapcsolni és aludni egy hosszú repülés közben. Ezt csak az idő fogja megmondani.

(1) – https://www.cell.com/neuron/fulltext/S0896-6273
(2) – https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/20

Forrás: Új Világtudat

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel