A kurd milíciák ellen vonul az Edogan által támogatott terrorista csapata

A Szabad Szíriai Hadsereg csapatai gyülekeznek az északnyugat-szíriai Manbídzs városánál. A törökök által támogatott felkelő sereg a jelenleg kurd irányítás alatt álló város elfoglalására készül.

Róluk van szó: Új terror csoportot hozna létre Szíria határvidékein Törökország, Franciaország és az Egyesült Államok

Donald Trump bejelentése után, miszerint az Egyesült Államok az összes harcoló alakulatát kivonja Szíriából, védtelenek maradnak a kurd milíciák.

Azonban a kurdok, az egyetlen legitim, hadsereget, a szír kormány csapatokat hívták be a városba : A szír hadsereg beelőzte Erdoganékat

„A Nemzeti Szabad Szír Hadsereg tagjai vagyunk és Manbij városa melletti frontvonalon gyülekezünk. Isten akaratával nemsokára munkához látunk, ellentétben azzal, amit a kormány médiumai állítanak.

Azt mondták, a kormánycsapatok bevonultak Manbijba. Mi viszont folytatjuk utunkat a város felé, és Isten akaratával pár óra múlva nekilátunk a munkának” – közölte a felkelő csapata parancsnoka.

A török hadseregnek nem titkolt célja, hogy felszámolja a kurdok szíriai állásait, amelyeket biztonsági fenyegetésként kezel Ankara.

A török vezetés szerint a szíriai kurdok terroristák, akik a törökországi kurdokkal szövetkeznek Recep Tayyip Erdogan rezsimje ellen.

„Ezek a területek Szíriához tartoznak, nem is támogatjuk Szíria megosztását. Egyetlen célunk, hogy eltüntessük a terrorista szervezeteket. Amint ezek a csoportok elhagyták a területet, nem lesz már ott dolgunk” – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A török hadsereg Trump bejelentése után azonnal megindult Manbídzsba. A kurdok azonban gyorsan reagáltak az új helyzetre, és szövetségre léptek a szír kormányerőkkel.

Az Aszad-rezsim és a kurdok hivatalosan ellentétes oldalon állnak a szíriai konfliktusban, de a kormányerők valójában régóta békén hagyják a kurdokat, akik pedig nem Aszadék, hanem az Iszlám Állam ellen harcoltak eddig.

Az alku eredményeképp a szírek bejelentették, hadseregük már be is vonult Manbídzsba.

Az amerikai kivonulás utáni következő lépéseket tárgyalta meg orosz kollegájával a török külügyminiszter. A partnerek egyetértettek abban, hogy közös céljuk a terror csapatok felszámolása a szír területeken.

„Kollegámmal mindketten azon a véleményen voltunk, hogy minden műveletet szigorúan az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendelete szerint kell végrehajtani, a Szíriai Arab Köztársaság szuverenitásának és területi integritásának feltételek nélküli tiszteletben tartásával.

Másrészt konkrét lépéseket is felvázoltunk a hatékony együttműködésről annak érdekében, hogy minél több menekült hazatérhessen” – nyilatkozta Szergej Lavrov.

A kurd milíciák és a szír kormányerők szövetsége új helyzetet teremthet a szíriai konfliktusban érdekelt külső hatalmak számára is: a kurdok ugyanis eddig az amerikaiak oldalán harcoltak, az Aszad-rezsim mellé állva viszont a kormányerőket segítő iráni-orosz szövetséget erősítenék.