A Krímet, soha nem kapják vissza – közölte az ukránokkal az amerikai külügyminiszter

Úgy látszik felébredt az amerikai külügyminiszter. Közölte az ukránokkal, hogy a Krímről végleg lemondhatnak, mert az már az oroszoké marad örökre.

Az ukrán médiához eljuttatott információk szerint Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere arról beszélt zárt ajtók mögött, hogy Ukrajna örökre elveszítette a Krím félszigetet – írja az nv.ua portálra hivatkozva a Moscow Times.

A cikk szerint Pompeo ukrán civilszervezetekkel tárgyalt zárt ajtók mögött pénteken, ahol közölte a részvevőkkel, hogy országuknak le kell mondaniuk a Krím félszigetről.

A nagyhatalmak úgy gondolják, hogy a Krím elveszett Ukrajna számára – idézte Pompeót, Jelena Trehub, egy korrupcióellenes ukrán civil szervezet vezetője, aki jelen volt a háttérbeszélgetésen.

Oroszország nem az az állam, amelytől bármit el lehet venni – tette hozzá a külügyminiszter.

A Kreml álláspontja egyébként régóta az, hogy a Krím félsziget visszacsatolása lezárt ügy.

A félsziget 2014-ben népszavazást követően egyesült újra Oroszországgal, miután az országban nyugati befolyással elmozdították a hatalmon lévő ukrán elnököt. Az új ukrán vezetés egy sor oroszellenes intézkedéssel fordította szembe a két testvérnépet.

2014 március 16-án népszavazást tartottak a Krím félszigeten. A szavazók 96,77%-a úgy döntött, hogy a félsziget és Szevasztopol város egyesüljön újra Oroszországgal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014 március 18-án aláírta az újraegyesülésről szóló megállapodást.

Forrás