A koronavírus az emberiség több mint a felét is megfertőzheti – Gabriel Leung professzor szerint!

Drasztikus állításokat fogalmazott meg kedden reggel Gabriel Leung, Hongkong vezető járványügyi szakértője az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keddi, genfi ülésén…

Leung azt követően beszélt a vírus terjedéséről, hogy a WHO elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban feltűnt esetek, melyeknél az érintettek nem jártak Kínában, csak a jéghegy csúcsát képezik.

A hongkongi szakértő szerint jelenleg az a legfontosabb, hogy megállapítsuk ennek a jéghegynek a pontos méretét és alakját.

A legtöbben úgy vélik, hogy átlagban minden fertőzött 2,5 embernek adja át a betegséget, és ez alapján a vírus támadási aránya 60 és 80 százalék között van.

A világ népességének 60 százaléka elég nagy szám, ha ez tényleg bekövetkezik, akkor még a jelenlegi 1 százalékos halálozási arány mellett is rengetegen halhatnak meg.

Leung éppen emiatt úgy látja, hogy a legfontosabb jelenleg annak a megállapítása, hogy pontosan mekkora jelenleg a járvány.

A második legfontosabb szerinte az, hogy kiderítsük, működnek-e a Kínában bevezetett drasztikus intézkedések, például a teljes városokra vonatkozó karantén, mert ha igen, akkor más országoknak is el kellene gondolkoznia ezek bevezetésén.

Leung szavait azért is érdemes komolyan venni, mert a kétezres évek elején kitörő SARS-járvány alatt is kulcsszerepet játszott.

A szakember egy januárban megjelent tanulmányában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kitörések valószínűleg exponenciálisan nőnek a kínai városokban, melyek csupán egy-két héttel lehetnek elmaradva Vuhan mögött.

Ha a a professzor jóslatai valóban beválnak, márpedig erer jó sély van, akkor alapjaiban változhat meg az életünk.

És talán ez lehet az egyik legnagyobb emberi áldozattal járó vírus a Földön.

A spanyol nátha vagy a a pestis, ami hozzá hasonlítható, amiben tízmilliók haltak meg.

Forrás