A képmutató ukrán politikusok akiknek szintén kettős állampolgárságuk van, mégis a kárpátaljai magyarokat támadják

Érdekes összeállítást közölt a Medium nevű ukrán internetes portál arról, hogy Ukrajnában a fél politikai elit rendelkezik egy másik ország állampolgárságával, élen magával az elnökkel és a kormány több tagjával.

Az írás szerint a politikusoknak elsősorban azért van szüksége egy második állampolgárságra, hogy kibújjanak az adófizetés kötelezettsége alól és vízummentesen tudjanak utazgatni.

Az is fontos szempont, hogy Ukrajnán kívül is bejelentett lakóhellyel rendelkeznek, biztonságot nyújtva ezzel maguknak és családtagjaiknak külföldön. A szakértők többsége szerint 50 és 150 közé tehető a kettős vagy többes állampolgársággal rendelkező ukrán parlamenti képviselők száma.

A portál egy 25 névből áll névsor is közölt azokról a politikusokról, oligarchákról, parlamenti képviselőkről, akik a feltételezések szerint rendelkeznek kettős vagy többes állampolgársággal.

A listán szerepel többek között Petro Porosenko ukrán államfő, aki a portál szerint az ukrán mellett izraeli, spanyol és francia állampolgársággal egyaránt rendelkezik. Volodimir Hrojszman miniszterelnöknek ugyanakkor csak izraeli útlevele van, míg Arszen Avakov belügyminiszter egyes források szerint olasz és panamai állampolgársággal is rendelkezik. Vitalij Klicsko Kijev polgármestere megszerezte a német állampolgárságot.

A politikusok mellett több oligarcha neve is szerepel a listán, mint például Igor Kolomojszkijé, aki ciprusi, izraeli és svájci állampolgár, igaz ezt ő maga is elismerte egyszer egy interjúban, hogy az ukrán mellett három további állampolgársága is van.

Egy befolyásos kárpátaljai politikus neve is felkerült a névsorba, a portál szerint Viktor Baloga az ukránon kívül osztrák állampolgársággal is rendelkezik.