A gyilkos robotok már a spájzban vannak!

A Mátrix és a Westworld világa lassan már a jelen lesz a mesterséges intelligencia és a robotok ipari méretű alkalmazásával. 2015-ben egy Volkswagen dolgozó halt meg egy gyári robot “keze által” és az önvezető autók is okoztak már halálos baleseteket. Felmerül a kérdés, hogy ezekben az esetekben ki tehető felelősség?

Maxim Pozdorovkin rendező új The Truth About Killer Robots című dokumentumfilmjében hasonló kérdésekre keresi a válaszokat. A VICE magazin interjút készített a rendezővel az HBO csatornán bemutatásra kerülő dokumentumfilm kapcsán.

The Truth About Killer Robots című film ajánlója:

A rendezőt régóta izgatja a robot-technológia. Annak idején a Volkswagen gyárban történt  baleset kapcsán a dolgozóknak meg volt tiltva, hogy az esetről beszéljenek. Maxim viszont felkereste az alkalmazottakat, akik örültek, hogy megoszthatják tapasztalatikat, arról, hogy miként változtatták meg a robotok a munkakörülményeiket és az életüket.

A film elkészítése három és fél évet vett igénybe. A rendezőt az a gondolat foglalkoztatta, hogy vajon milyen mértékben változatja meg az emberek életét az automatizálódás és az AI. A rendező a mesterséges intelligenciára nem úgy gondol, mint valami jövőbeli dologra, hanem sokkal inkább, mint egy ipari fejlődési folyamatra, amely a történelmünk szerves része.

Kapcsolódó: Az ítélet napja: Kínában megépítették a Terminátor 2 folyékony robotjának kis testvérét

Kapcsolódó kép

A rendező azt akarta megmutatni, hogy a jelenben és a jövőben hogyan fogja átformálni az emberek életét ez a fajta technikai fejlődés, amely egyre dominánsabbá válik majd.

A filmet az a Kodomoroid android narrálja, amelyet kifejezetten arra találtak ki, hogy híreket olvasson fel, amely még érdekesebbé teszi a dokumentumfilmet. A dokumentumfilm kényes felvetései közé tartoznak a robotok által elkövetett gyilkosságok felelősségének kérdése, és a technológia jogi hátterének szabályozása.

Kapcsolódó: Mesterséges intelligenciával rendelkező robot hírolvasókat állítanak munkába Kínában

A rendező szerint biztosan fogják alkalmazni a robot technológiát a rendfenntartó erők is, akárcsak a Robotzsaru filmben láthattuk. Az emberek negatív hatásként, általában csak a gyilkos robotokra gondolnak, pedig vannak más aspektusok is.

A technológiai optimizmus, szintén rejtegethet veszélyeket az emberek számára. Hiszen azt gondoljuk, hogy a fejlett technológia minden problémát képes megoldani a társadalmi egyenlőtlenségtől kezdve a globális felmelegedésen át a terrorizmusig. Természetesen sokat tudnak segíteni a robotok nekünk, de elkerülhetetlen, hogy mi emberek is változzunk.

A rendezőnek feltették a kérdésre, hogy a Mátrix-világa valósággá válhat-e majd egyszer.

Azt hiszem, ez határozottan a közeljövő. Úgy gondolom, közeledünk ahhoz a világhoz, ahol a lakosság nagy részére nem lesz szükség a fogyasztási cikkek előállításához. A termelés nagy része automatizálva lesz. Ez mindenféle egzisztenciális és gazdasági válságot hoz majd magával.  Hogy mi az amit végül nyerni fogunk, azt egyelőre nehezen tudnám megmondani

– nyilatkozta Maxim Pozdorovkin, a dokumentumfilm rendezője.