A gyengéket hagyják meghalni: Az idősek otthonából már kórházba sem viszik a betegeket – 100-ból, 20 idősre halál vár

Az olasz és a francia egészségügy olyan mértékben leterhelődött, hogy nem tehetnek más az orvosok, mint hogy az erőseket próbálják menteni és nincs más választásuk, a gyengéket, az időseket, hagyni kell meghalni.

“A járvány a teljes országban elterjedt, és a helyzet gyorsan romlik” – mondta sajtótájékoztatóján Jérome Salomon, a francia egészségügyi tárca járványügyi felelőse. Azt is mondta: csak olyan betegeknél végzik el a vizsgálatot, akik légúti nehézségekkel küzdenek, lázasak, valamint köhögnek.

Az idősotthonok lakói a legveszélyeztetettebbek: amint egyikük elkapja a vírust, a többiek 75 százaléka megfertőződik, és a halálozási ráta 20-30 százalékos lesz. Ez azt jelenti, körülbelül, 100-ból, 20 idősre halál vár.

Számukra már nincs hely a kórházakban, túlságosan legyengültek. Előnyben részesítjük, és ez teljesen érthető, az olyan embereket, akiknek nagyobb esélyük van meggyógyulni”

– mondta Gael Durel, a betegek elhelyezéséért felelős orvosok egyesületének elnöke az RTL kereskedelmi rádióban.

Ez a helyzet emlékeztet arra, ami Olaszországban gyakorlattá vált az elmúlt két hétben.

Olaszországban az új koronavírus-járványnak eddig közel 3000 halálos áldozata van, közel ugyanannyi, mint Kínában (több mint 3200), és az elmúlt 24 órában 475-en haltak meg: ez volt idáig a legsúlyosabb napi adat egyetlen országon belül – közölte szerdán a polgári védelem.

A modell szerint pedig a napi új megbetegedések tekintetében a járvány Olaszországban, még csak március 23-25. táján fogja elérni a csúcspontját, ami azonban az olaszok magatartásától is függ.

Az olasz halálozási ráta jelenleg 6% körüli, miközben a világ más részein, csak fele ekkora.

OLASZORSZÁG EGYES RÉSZEIN PEDIG OLYAN GYORSAN TERJED A JÁRVÁNY, HOGY AZ EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZERNEK NINCS ELEGENDŐ KAPACITÁSA, ÍGY AZ ORVOSOK TÖBB ESETBEN DÖNTÉSRE KÉNYSZERÜLNEK, HOGY MELYIK BETEGEKNEK MENTSÉK MEG AZ ÉLETÉT.

Vagyis, több az ellátásra szoruló, mint amennyi orvos és eszköz áll rendelkezésre, így sokan ellátatlanok maradnak vagy nem megfelelő a számukra legjobb esetben is nyújtható ellátás. A kései felismerés és a gyors terjedés (a gócokban) a kezdeti időszakban még a legnagyobb jó szándék mellett is sok embert kell ellátatlanul hagyni, ami szintén növeli a halálozási arányt.