A Guardian szerint a Trónok harca rasszista, mert nincs benne elég fekete szereplő

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Miért kell ennyire fehérközpontúnak lennie egy sorozatnak?teszi fel a kérdést a Guardian. A lap szerint aggályos, hogy a Trónok harca univerzuma egyáltalán nem inkluzív, ami az etnikai kisebbségeket illeti. A sorozatban a kritikusok szerint túl kevés beszédes szerep jut feketéknek és túl sok fehéreknek. Igaz, a cselekmény nagy része a középkori Nyugat-Európa és Britannia történéseit öltözteti fantasy köntösbe, amiben relatíve kevés feka vett részt, szerintük ez önmagában mégsem ok arra, hogy a feketék alacsonyabb arányban reprezentáltassanak a sorozatban.

A Trónok harcában nincsenek feketék!

– nyilatkozta John Boyega

Nem vagyok hajlandó fizetni azért, hogy mindig csak egyfajta embert lássak a képernyőn. Azért nem, mert a való életben is különböző hátterű és kultúrájú emberekkel találkozunk. Ezzel akkor is együtt kell élned, ha rasszista vagy.

– teszi hozzá.

Ha valaki nem tudná ki John Boyega, ő volt az, aki a Star Wars Disney-verziójában azt a feketét játszotta, aki a cselekményhez szinte semmit nem tesz hozzá, a film egészéhez pedig csak annyit, hogy ő az ügyeletes kvótanéger.

Nem hajlandó fizetni olyan filmért, amiben neki nem tetsző bőrszín-összeállítás van. Mert a rasszizmus rossz.

Megalázónak tartom, hogy a posztmodern identitáspolitika a feketéket nem tekinti egyébnek, mint filmes kelléknek, akiket darabszám szerint lehet számon kérni a rendezőkön, és egyúttal elkeserítőnek, hogy ez már rég nem egy marginális blogon, hanem a fősodratú médiában történik.

A cikk „független” fekete elemzője szerint Daenerys Hillary Clintont szimbolizálja (?), a Lannisterek a Trump-adminisztrációt (??), az élőholtak serege a rasszista alt-right mozgalmakat (???), míg a sárkányok a fehér felsőbbrendűséget (????). Ugye nektek is mindjárt ezek jutottak eszetekbe róluk?

Korábban is vegzálták már őket

A Trónok harca két rendezőjét korábban már többször pellengérre állították, amiért bejelentették, hogy olyan fiktív történelmi sorozatot is szeretnének rendezni, amiben a Dél megnyerte a polgárháborút az Egyesült Államokban, a rabszolgaság intézménye pedig fennmaradt. Jellemző, hogy azok, akik szerint ez nem egyéb, mint rasszista fanfiction, egyetlen hangot nem szóltak akkor, amikor a Szolgálólány meséje c. vallásellenes radikálfeminista propaganda folyt a csapból is.

A de facto bőrszínkvóták egyébként nem ritkák a nyugati sorozatokban: legutóbb óriási felháborodást váltott ki, amikor a Netflix bejelentette, hogy a Witcher-sorozatban fekete, vagy egyéb etnikai kisebbséghez tartozó színésznőt keresnek Cirilla szerepére. Ez azért is érdekes, mert Ciri a történet szerint óvérű (bocs a lelkes olvasóktól, nem találtam magyar fordítást az elder blood-ra), vagyis a haja hamuszürke, a bőre pedig hófehér. Noha a rajongók több fórumon jelezték, hogy ennek semmi köze a rasszizmushoz, egyszerűen csak szeretnék olyannak látni Cirit, amilyennek a kedvenc történetük ábrázolja, a média jellemzően ezt is az előítéletesség számlájára írta.

Én tényleg csak azt nem értem, hogy miért kell megerőszakolni a kultúránkat, és magában a műben megváltoztatgatni a szereplők bőrszínét akár a történet rovására is.

Nem volna elég a szereplőknek külön, a filmen kívül civilben bejelenteniük, hogy szégyellik, amiért fehérnek születtek, esetleg bocsánatot kérni a stáblista végén, hogy az író ilyen kevés négert írt a történetbe?

 ***************************

A bejegyzés írója születése szerint fehér, de a választott társadalmi rassza fekete, ezért a szöveggel kapcsolatos valamennyi kritikus kommentet az intézményes kirekesztés és a fehér felsőbbrendűség számlájára írjuk. Szégyelljétek magatokat akkor is, ha nem írjátok le, csak gondoltok rá! Dicsértessék!

Forrás

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel