A Greenpeace alapítója szerint nincs tudományos bizonyíték az ember okozta globális felmelegedésre

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az emberi tevékenység okozza a bolygó felmelegedését” – idézi Patrick Mooret, a Greenpeace társalapítóját, az Új Világtudat

Moore azt állította, hogy a jelenlegi érvelést, miszerint a fosszilis tüzelőanyagok égetése okozta a globális felmelegedést az elmúlt évszázadban, nem támasztja alá tudományos bizonyíték. Hozzátette, hogy a Föld szokatlanul hideg időszakot él át, és némi felmelegedés jó dolog lenne.

Nincs tudományos bizonyíték arra nézve, hogy a szén-dioxid kibocsátások a Föld légkörének kisebb mértékű felmelegedésének az oka az elmúlt 100 évben,” – mondta Moore egy amerikai szenátusi bizottság előtt.

Ma szokatlanul hideg időszakban élünk a Föld történetében, és nincs okunk azt hinni, hogy egy melegebb éghajlat ne lenne hasznos az emberek és más fajok többsége számára.

Fontos felismerni a globális átlaghőmérséklet (két Celsius fokos) emelkedésének szörnyű előrejelzései mellett, hogy az ember egy trópusi faj,” – mondta Moore. “Az egyenlítőn olyan környezetben fejlődtünk, ahol nem volt fagyos az idő. Az egyetlen ok, amiért túléljük ezeket a hideg éghajlatokat, a tűz, a ruházat és a lakhatás.

Azt mondhatnánk, hogy a fagy és a jég az élet ellenségei, kivéve azon viszonylag kevés fajt, amelyek a pleisztocén jégkorszakban alakultak ki, hogy alkalmazkodjanak az alacsony hőmérséklethez,” – tette hozzá. “Nagyon valószínű, hogy egy melegebb hőmérséklet, mint a mai, sokkal jobb lenne, mint egy hűvösebb.

Valójában a hideg időjárás nagyobb valószínűséggel okoz halált, mint a meleg idő. A RealClearScience arról számolt be, hogy Amerikában “1999-től 2010-ig összesen 4563 ember halt meg a hőségben, ugyanakkor 7778 ember halt meg a hidegben.” Csak 2006-ban haladta meg a meleggel összefüggő halálesetek száma a hideggel kapcsolatos haláleseteket.

Az a tény, hogy mind a magasabb hőmérséklet, mind a jégkorszak akkor volt, amikor a szén-dioxid kibocsátás 10-szer magasabb volt, mint a mai nap, alapvetően ellentmond annak a bizonyosságnak, hogy az ember által okozott szén-dioxid kibocsátás a globális felmelegedés fő oka,” – mondta Moore.

Amikor a modern élet több mint 500 millió évvel ezelőtt kialakult, a szén-dioxid szint több mint 10-szer nagyobb volt, mint a mai, az élet ebben az időszakban mégis virágzott,” – tette hozzá. “Ezután 450 millió évvel ezelőtt egy jégkorszak következett be, amikor a szén-dioxid szintje 10-szer nagyobb volt, mint ma.

A kanadai születésű Moore segített a Greenpeace környezetvédelmi aktivista csoportjának létrehozásában az 1970-es években. Amikor radikálisabb véleményt kezdett megfogalmazni, elhagyta a csoportot. Azóta a radikális környezetvédelem kritikusa, és az Ecosense Environmental csoportot vezeti Vancouverben, Kanadában.

Moore észrevételei után annak idején Obama elnök kijelentette, hogy a globális felmelegedés “tény” az Egyesült Államokban. Adminisztrációja megpróbált azzal érvelni, hogy a legutóbbi amerikai hideg időjárást a melegebb bolygó befolyásolta.

Az éghajlati tudósok azonban azért kezdtek küzdeni, hogy elmagyarázzák, miért nem emelkedett a globális felszíni hőmérséklet az elmúlt 17 évben, és hogy a légköri hőmérséklet az elmúlt évtizedben állandó volt.

1910-től 1940-ig a globális átlaghőmérséklet 0,5 Celsius fokkal emelkedett a 30 éves időszak alatt,” – mondta Moore. “Aztán 1970-ig 30 éves ‘szünet’ volt. Ezt követte egy 0,57 Celsius fokos növekedés az 1970-től 2000-ig tartó 30 éves időszakban. Azóta nem volt növekedés, talán egy enyhe csökkenés volt az átlagos globális hőmérsékletben.

Ez önmagában is ellentmond a számítógépes modellek érvényességének, mivel a szén-dioxid kibocsátás ebben az időben tovább gyorsult,” – tette hozzá a korábbi környezetvédelmi aktivista. “A hőmérséklet emelkedése 1910-1940 között gyakorlatilag megegyezett az 1970 és 2000 közötti növekedéssel.

Az IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület) azonban nem tulajdonítja az 1910-1940-es növekedést az ’emberi befolyásnak’,” – tette hozzá Moore. “Egyértelműen abban hisznek, hogy csakis az emberi kibocsátás hatott a növekedésre ‘a 20. század közepe óta.’ Miért véli úgy az IPCC, hogy 1950 után a hőmérséklet lényegében azonos növekedése főként az ’emberi befolyásnak’ köszönhető, amikor nem tudnak magyarázatot adni az 1910-1940-es évek közel azonos növekedésére?

(1) – https://dailycaller.com/2014/02/25/greenpeace

Forrás: Új Világtudat